Klasik Osmanlı camileri için kütle grameri algoritması ve eğitim yazılımı
Shape grammar algorithm for classical Ottoman mosques and an educational software
  1. Tez No: 151310
  2. Yazar: UTKU KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SİNAN MERT ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Shape grammar, programming, DirectX, mosque proportions. XIII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
KLASİK OSMANLI CAMİLERİ İÇİN KÜTLE GRAMERİ ALGORİTMASI VE EĞİTİM YAZILIMI ÖZET Bu çalışma, mimarlık alanında biçim ve tasarımı inceleyen ve önemli bir yere sahip olan biçim grameri konusunda yapılmış çalışmalardan biridir. Kapalı sistem solid gramer örneği olan bu çalışmayı diğer çalışmalardan ayıran en büyük özellik, biçim gramerini farklı ele alışı ve Delphi üzerinde biçim grameri algoritmasını çalıştırmasıdır. Klasik Osmanlı Dönemi camilerinin taklidi niteliğinde günümüzde yapılan camiler, biçimlerindeki bozulmalar ve proporsiyonlarındaki eksiklerle değişime uğramıştır. Örgün üniversite eğitiminde, ulusal cami mimarlığı konusundaki yetersiz, eksik bilgilerin ve özellikle 1980 sonrası cami yapılarında yapılan yanlışların önüne geçmek amacıyla yapılan bu çalışmanın bir sonucu olarak, cami biçim gramerini“oyun”(solitaire benzeri) yardımıyla kullanıcıya sunan, yazılım üretilmiştir. Hem genç mimarlara ve mimarlık öğrencilerine, hem de ilgilenen mimarların bu konuda bilgilenmesi için üretilmiş yazılım, Klasik Osmanlı Dönemi camilerindeki kütlesel proporsiyonları 3B olarak göstermekte ve cami bileşenlerinin birleşme koşullarını anlatmaktadır. Kullanıcının yanlış yönlenmesine izin vermez, oluşturulan bütün ürünler olması gereken proporsiyonlarda ve ve olması gereken cami bileşenlerinden oluşur. Bileşenlerin uzaydaki yerleri de önceden tanımlanmıştır bu kullanıcının bileşenleri yanlış yerleştirmesini önlemektedir. Ayrıca bileşenlerin her birini bir lego parçasına benzetmek gerekirse, program bu lego parçalarını birleştirerek son ürünü oluşturmaktadır, lego parçaları gibi olmasının bir başka avantaj ıda bütün parçalar bir biriyle entegre olmayıp sadece gerekli koşulların sağlanması durumunda bir araya gelmektedirler. Bu çalışmanın ürünü olarak çıkan yazılımın kullanım alanları aşağıdadır;. Mimari eğitim alanında,. Türkiye genelinde yaygın olan yanlış cami yapılaşmasının önüne geçilmesinde. Anahtar Kelimeler : Biçim Grameri, Programlama, DirectX, Cami Oranları. XII
Özet (Çeviri)
SHAPE GRAMMAR ALGORITHM FOR CLASSICAL OTTOMAN MOSQUES AND AN EDUCATIONAL SOFTWARE ABSTRACT This research is about shape grammar which is very important in form and architectural design. The most important feature that differs this research is, a sample of closed system solid grammar, a different interpretation shape grammar and running shape grammar algorithm on Delphi. Today's mosques which are imitation of Classical Ottoman Empire Period Mosques changed by decomposition on their forms and deficiencies on their proportions. As a result of this study which is made to stop insufficient and incomplete knowledge about national mosque architecture given by university education and preventing mistakes on mosque buildings especially made after 1980, a software is produced presenting mosque shape grammar with assistance of a“game”(like solitaire) to users. This software, produced to give information, shows propositions as three dimension of the shapes of the mosques to all young architects and students therefore this software explain components of mosques and methods of combining. As a result the aim of the software is:. Education,. Preventing to build mosques incorrectly which are known commonly in Turkey.