Değişik ekstrüzyon yöntemiyle işlenmiş tam yağlı soyanın Bıldırcınların performansı üzerindeki etkileri
The effect of full-fat soybean that processed with the method of different extrusion on quails
- Tez No: 151423
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN ÖZTÜRKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Japon Bıldırcını, Kuru Ekstrüzyon Yöntemi, Yaş Ekstrüzyon Yöntemi, Besi Performansı, Tamyağlı Soya, Cotumix Cotumix Japonica, Dry Extrusion, Wet Extrusion, Fully oiled soybean, fattening performance, Full-fat soybean II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DEĞİŞİK EKSTRUZYON YÖNTEMİYLE İŞLENMİŞ TAMYAGLI SOYANIN BILDIRCINLARIN PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Ebru Deniz Özışık ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Yıl:2004, Sayfa:40 Jüri : Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Prof. Dr. A. Nazım ULUOC AK Prof. Dr. Abdurrahman POLAT Bu çalışma, japon bıldırcınlarının {coturnix coturnix japonica) rasyonlarma eklenen değişik ekstrüzyon yöntemiyle işlenmiş tamyağlı soyanın besi performansı üzerinde etkilerinin olup olmadığını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede 150 adet japon bıldırcınları kullanılmıştır. Denemeye 1 haftalık iken başlanmış ve 6 hafta sürmüştür. Japon bıldırcınları her grupta eşit sayıda hayvan olacak şekilde biri kontrol grubu olmak üzere 3 gruba ayrılmış ve her grup kendi arasında 6 eş kafese ayrılmıştır. Kontrol grubun yemine % 20 oranında soya küspesi, 1. grubun yemine % 20 oramnda kuru ekstrüzyon yöntemiyle işlenmiş tamyağlı ve son olarak 2. grubun yemine ise %20 oranında yaş ekstrüzyon yöntemiyle işlenmiş tamyağlı soya kullanılmıştır. Deneme sonunda kuru ve yaş ekstrüzyon yöntemiyle işlenmiş tamyağlı soyanın yem tüketimini azalttığı gözlenmiştir(P0.05). Sonuç olarak rasyona %20 oranında kuru ve yaş ekstrüzyon yöntemiyle işlenmiş tamyağlı soyanın eklenmesinin besi performansı üzerine etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS THE EFFECT OF FULLY OILED SOYBEAN THAT PROCESSED WITH THE METHOD OF DIFFERENT EXTRUSION ON QUAILS Ebru Deniz Özışık DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTTTUDE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Orhan ÖZTURKCAN Year:2004, Pages:40 Jury : Prof. Dr. Orhan ÖZTURKCAN Prof. Dr. A. Nazım ULUOCAK Prof. Dr. Abdurrahman POLAT In this study,the effects of the supplementation of full-fat soybean processed by different extrusion methods on the growth performance of Japanese quails(coturnix cotumix Japonica) were studied. In the experiment, 150 of cotumix cotumix japonica have been used. The experiment has started when they were a week and it has lasted six weeks. They have been divided as 3groups, one control, two test groups. Ones of control, 1. st and 2.nd groups were supplemended with 20 % residve of crushed needs, 20 % full-fat soybean procened by dry extrusion, 20 % full-fat soybean processed by wet extrusion method. At the end of the study, % 20 percent ratio of fully oiled soybean which is processed with wet extrusion method has been added to the fodder of the second group. In the end of the experiment, it was observed that full-fat soybean is processed with dry and wet extrusion method; have reduced the fodder consumption(P0.05). As a result, supplementation of adding the full-fat soybean which is processed with dry and wet extrusion methods to the ration have no effect on fattening performance.