Farklı iki yöntemle kızgınlık senkronizasyonunun karşılaştırılması
The comparison of different two methods in ostrus sencronization
  1. Tez No: 151422
  2. Yazar: ZEYNEL GÖÇMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ÖZKÜTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Herds of village, holstein, syncronization, ostrus, improvoment. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI IKI YÖNTEMLE KIZGINLIK SENKRONİZASYONUNUN KARŞILAŞTIRILMASI Zeynel GÖÇMEZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Yd: 2004, Sayfa:44 Jüri : Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK :Yar. Do% Dr. Serap GÖNCÜ KARAKÖK : Yar. Do% Dr. İbrahim TAPKI Bu çalışmada, canlı hayvan materyalini, Sınırlı Sorumlu Birkent Beldesi ve Ceyhanbekirli Köyleri Kalkınma Kooperatifi üyelerinin inekleri, Hamitbey Bucağı, Çamlıca ve Kılıçlı Köyleri ile Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü İşletmesi'nde bulunan Siyah Alaca sürüsünden seçilen inekler oluşturmuştur. Kızgmlıklar senkronize edilirken, belirtilen kooperatif üyeleri sürüsünde ineklerin fizyolojik yapılarına (son doğum tarihleri ile uterus ve ovaryumlaıına) bakılarak grup halinde yapılmıştır. Toplulaştırma ilkbahar ve sonbahar aylarında gebe kalması beklenen inek ve düvelerde iki yıl süre ile uygulanmıştır. Entansif işletmede seçilen inek ve düveler işletmenin diğer işleri olumsuz etkilemeyecek şekilde sınırlı sayıda belirlenmiştir. Çalışmada büyük gruplar halinde senkronizasyon yapılmış ve toplam 140 baş inek ve düve kullanılmıştır. Bunların 67 başı Vagina İçi Spiral, 73 başı PûF^ ile senkronize edilmiş ve sırasıyla % 58.20 ve % 47.94, ortalama ise % 52.85 gebelik elde edilmiştir. Yöntemler arasında Vagina İçi Spiral uygulaması ile % 10.26 daha fazla gebelik, gebelik başına maliyetlerde de 12.69 Euro luk maliyet azalışı bulunmuştur. Ancak bu fark test edilmiş ( Ki kere) ve önemsiz bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Köy Sürüsü, Siyah Alaca, Toplulaştırma (Senkronizasyon), Kızgınlık, Islah
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE COMPARISON OF DIFFERENT TWO METHODS IN OSTRUS SENCRONIZATION Zeynel GÖÇMEZ DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLffiD SCDXNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Year : 2004, Pages: 44 Jury : Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK : Yar. Do% Dr. Serap GÖNCÜ KARAKÖK : Yar. Do% Dr. İbrahim TAPKI Progesterone Releasing Intaravaginal Device (PRID) and Prostogalndin F 2 Alfa (PGF2a ), were used to synchronize estrous of cows owned by the members of Ceyhanbekirli and Birkent, Cooperatives as well as some cows at Hamitbey, Kılıçlı and Çamlıca villages. Also, some cows from the herd of Çukurova Agricultural Research Institute. Rectal palpation were carried out 76 - 90 days after each application. Cows were grouped according to their days open. Sixty seven cows were treated with PRID and 73 cows with PGF2a. Altogether 140 cows and heifers were synchronized, and twice set time AI (Artificial insemination) were made. 58.2 % and 47.94% pregnancies were realized respectively. 10.26% more pregnancies were obtained with Intravaginal progesterone releasing device over prostaglandin F2 Alfa. Prostaglandin F2 Alfa application is 4. 17 Euro cheaper per aplication over PRID but, 12.69 Euro more expensive per pregnancy obtained.