Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurak iklim koşullarında yetiştirilen damascus keçilerinin adaptasyon mekanizmaları üzerinde bir araştırma
A study on performances and adaptation parameters of damascus goats under dry climate conditions of North Cyprus
- Tez No: 151425
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Damascus keçisi, sıcaklık stresi, adaptasyon mekanizması, Kıbrıs
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ercan Devlet Üretme Çiftliği Süt Keçiciliği Ünitesinde yetiştirilen Damascus keçilerinin adaptasyon mekanizmaları üzerinde durulmuştur. Çalışmada ayrıca Damascus keçilerinin anılan koşullarda anatomik, morfolojik ve fizyolojik adaptasyon mekanizmaları, oğlakların büyüme, keçilerin ise laktasyon performansları ele alınmıştır.Elde edilen verilerin değerlendirilmesinden, yüksek atmosfer sıcaklıklarının Damascus keçileri üzerinde kısmi olarak termal zorlanım yarattığı, ancak genelde Damascus keçilerinin sıcak iklim koşullarındaki uyum yeteneklerinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca verim yönünden doyurucu sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it's been aimed to determine the adaptation mechanisms of some goat genotypes under Northern Cyprus dry climate conditions. Study has been conducted on the Damascus goats at the Goat Unit of Ercan State Farm. During the experiment, anatomical adaptation mechanisms, morphological adaptation mechanisms, physiological adaptation mechanisms and milking performances of does with rearing performances of kids have been examined under optimum and hot climate conditions At the end of the study, it's been determined that, increasing environmental temperature creates a thermal stress at arid conditions, but Damascus is well-adapted to the mentioned conditions.KeyWords: Damascus goats, heat stress, adaptation, Cyprus.