3D geçiş metallerinin X-ışını soğurma spektroskopisi ile incelenmesi
A study of 3D transation metals by X-ray absorption spectroscopy
- Tez No: 151445
- Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL UFUKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: 3d Geçiş Metalleri, XAS, EXAFS, 3d Transition metals, XAS, EXAFS II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ 3D GEÇİŞ METALLERİNİN X-ISINI SOĞURMA SPEKTROSKOPİSÎ İLE İNCELENMESİ Güvenç AKGUL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Yüksel ÜFUKTEPE Yd: 2004, Sayfa: 58 Jüri: Prof.Dr. Yüksel ÜFUKTEPE Doç.Dr. Metin ÖZDEMİR Yrd J>oç. Dr. Zerrin ESMERLİGİL Fe' nin Fe 1^3 uçlannda d toplam elektron kazanç derinliğini veya elektron kaçış derinliğini hesaplamak için x-ışını soğurma spektroskopisi'ni kullanarak ince Fe filmleri değişik kalınlıklarda oluşturuldu. Uygun foton enerjisi ile uyarılan demir filmlerinde ortaya çıkan toplam elektron ürünü kaydedilerek incelendi. Toplanan veri analizler sonucunda d elektron kaçma derinliği (probing depth), X x-ışını nüfuz etme uzaklığı ( attenuation length ) ve X/d oranını hesapladık. Bulunan bu değerler literatürde daha önce yapılmış olan diğer çalışmalar ile karşılaştırılmış ve bu çalışmada elde edilen sonuçların uygun değerler olduğu saptanmıştır. Analizlerimiz sonucunda TEY elektron kaçış derinliği d=20 ±2 Â bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A STUDY OF 3D TRANSACTION METALS BY X-RAY ABSORPTION SPECTROSCOPY Güvenç AKGUL DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervizor: Prof. Dr. Yüksel UFUKTEPE Year: 2004, Pages: 58 Jury: Prof. Dr. Yüksel UFUKTEPE AssocProf Metin ÖZDEMİR AsistProf. Zerrin ESMERLİGİL We have studied thin Fe films by soft x-ray absorption spectroscopy to determine the total electron yield sampling depth (d) in Fe at the Fe L^ edge. For this we have recorded high -resolution x-ray absorption spectra in TEY resolving the near edge x-ray absorption fine structure ( NEXAFS ). We have determined d (probing depth). X (attenuation length) and proportion of A7d. This values were compared with studies in the past and thus the results in this study are suitable. Our analysis yields a value of d = 20 +2 Â for the TEY sampling depth.