Alkil fenollerin sulu ortamda Elektro-Fenton uygulama sürecinde polihidroksillenme ve mineralizasyon tepkimelerinin incelenmesi
Investigation of in aqualitic system ecomposition of alkyl phenols and mineralization reactions VİA Electrochemical Fenton reaction
- Tez No: 151468
- Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY ERBATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Electro-Fenton, UV/Electro-Fenton, Advanced Oxidation Techniques, 5- Dimethyl phenol, 5-Dimethyl phenol and 2, 6-trimethyl phenol n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ALK3L FENOLLESİN SULU ORTAMDA ELEKTRO-FENTON UYGULAMA SÜRECİNDE POLİHİDROKSİLLENME VE MİNERALİZASYON TEPKİMELERİNİN İNCELENMESİ Şehnaz GEÇGİL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr.Oktay ERBATUR Yd : 2004, Sayfa : 67 Jüri : ProfJDr.Oktay ERBATUR Prof.Dr.Selahattin SERİN Doc.Dr.Mesut BAŞIBÜYÜK Alkil fenollerden 2,5-Dimetü fenol (2,5-DMF), 3,5-Dimetil fenol (3,5-DMF) ve 2,4,6- Trimetil fenol (2,4,6-TMF)'nin sulu ortamda Elektro-Fenton ve UV destekli Elektro-Fenton uygulanmalan ile parçalanmaları incelendi. Aromatik halka üzerindeki metil gruplarının sayılan ve konumlan gerek aromatik halkalann hidroksillerime ve parçalanma tepkimelerini gerekse oluşan ara ürünlerin mineralizasyona giden süreçteki parçalanma hızlannı etkilemiştir. Başlangıç maddelerinin ilk bir saatlik Elektro-Fenton uygulama sürecinde dönüşüm hızlan 3,5-DMF>2,5-DMF>2,4,6-TMF şeklinde gerçekleşmekle birlikte, yeterli sürede uygulama devam ettirildiğinde tam sistemlerde başlangıç maddelerinin tamamen ortadan kalkmasına yönelik sonuçlar elde edilmiştir. Mineralizasyonun göstergesi olan toplam organik karbon azalışı açısından en etkin sistemin 2,4,6-TMF çözeltisinin oluşu, başlangıç maddesinin diğer iki alkil fenolden daha güç parçalanmasına karşın oluşan ara ürünlerden bazılannın mineralizasyona giden süreçte diğerlerine göre parçalanmaya daha yatkın oldukları görülmüştür. UV destekli Elektro-Fenton uygulaması, her üç maddenin dönüşüm hızlannı arttırmıştır. Anahtar Keliraeüer: Elektro-Fenton, UV/Elektro-Fenton, İleri OksidasyonTeknikleri, 2,5- dimetil fenol, 3,5-dimetil fenol ve 2,4,6-trimetiî fenol I
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THs INVESTIGATION OF IN AQUALITIC SYSTEM DECOMPOSITION OF ALKYL PHENOLS AND MINERALIZATION REACTIONS VIA ELECTROCHEMICAL FENTON REACTION Şehnaz GEÇGDL DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr.Oktay ERBATUR Year: 2004, Pages: 67 Jury: Prof.Dr.Oktay ERBATUR Prof.Dr.SeIahattin SERİN AssocProf. Mesut BAŞIBÜYÜK Degradation of the alkylphenols 2,5-dimethylphenol (2,5-DMF), 3,5-dimethylphenol (3,5-DMF) and 2,4,6-trimethylphenol (2,4,6-TMF) in aqueous solutions via Electro-Fenton and UV coupled Electro-Fenton application have been investigated. The position and the number of methyl groups on the phenolic ring both affected the rate of hydroxylation and breakdown of the aromatic ring and the degradation of the intermediate compounds further towards mineralization stage. The fates of conversion of the starting materials were in the order of 3,5-DMF>2,5-DMF>2,4,6-TMF in the first hour of the treatments but when enough treatment time was given all systems eventually approached to the exhausting of the starting material. Total organic carbon decay which was a measure of mineralization was most effective in 2,4,6-TMF solution indicating that although the initial degradation of the aromatic ring was more difficult compared to the other two alkylphenols, some of the intermediary products of this compound were more prone to degradation reaching to the mineralization stage. UV coupling to the Electro-Fenton system increased the rate of conversion of all three compounds.