Kahramanmaraş ili hindi besiciliğinin genotip ve işletme büyüklüğüne bağlı olarak teknik ve ekonomik yapısı
Technical and economical structure of Turkey feeding on genotype and farm size in Kahramanmaras
- Tez No: 151519
- Danışmanlar: PROF.DR. NAZIM ULUOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Beyaz hindi, bronz hindi, canlı ağırlık kazancı, yaşama gücü
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ ILI HINDI BESİCİLİĞİNİN GENOTİP VE İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜNE BAĞLI OLARAK TEKNİK VE EKONOMİK YAPISI Hasan KUŞÇU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof, Dr. A.Nazım ULUOCAK Yıl: 2004, Sayfa: 58 Jüri : Prof.Dr. A.Nazım ULUOCAK Prof. Dr. Ahmet TESTİK Doç. Dr. Haydar ŞENGÜL Bu çalışmada, Kahramanmaraş İli hindi besiciliğinin genotip ve işletme büyüklüğüne bağlı olarak teknik ve ekonomik yapısı incelenmiştir. İşletmelerde iki farklı genotip incelenmiştir. Büyük Beyaz hindi genotipi (BİG-6) ile entansif yetiştiricilik yapan üç işletme incelenmiştir. Amerikan Bronz hindi genotipi ile otlatmaya dayalı yetiştiricilik yapan üç büyük ve üç küçük işletme incelenmiştir. İşletmelere yetiştiricilik yönünden herhangi bir öneride bulunulmamış, yalnızca gerçekleşen olaylar ile ilgili düzenli kayıt tutulması sağlanmıştır. Çalışma için seçilen Büyük Beyaz hindi işletmelerinin 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16 ve 18. hafta canlı ağırlık kazancı, ölüm oranları tespit edilmiş ve gelir-gider kayıtlan tutularak ekonomik analizler yapılmıştır. 18. hafta sonunda tüm işletmelerde kesim ve satış işlemi tamamlandığı için tartım ve kayıt tutma işlemi sonlandırılmıştrr. Bu işletmeler arasında canlı ağırlık kazancına göre 6. haftadan itibaren istatistiki olarak farkın önemli olduğu gözlenmiştir (P< 0,05). İşletmelerin kar oram %37, %15 ve %16 olarak bulunmuştur. Yaşama gücü ise, 18. hafta sonunda sırasıyla %96.2, %97.2 ve %91.0 olarak bulunmuştur. Çalışma için seçilen Amerikan Bronz hindi işletmelerinin 4, 8, 12, 16, 20 ve 24. hafta canlı ağırlık kazancı, ölüm oranlan tespit edilmiş ve gelir gider kayıtlan tutularak ekonomik analizler yapılmıştır. Canlı ağırlık kazancına göre her dönemde işletmeler arasında istatistiki olarak önemli fark bulunmuştur (P< 0,05). İşletmelerin kar oram sırasıyla % 152, % 187, % 205, %146, %219 ve %173 olarak bulunmuştur. Yaşama gücü ise, 20 ve 24. haftalar sonunda sırasıyla %88.5, %89.4, %87.6, %89.5, %94.7 ve %93.8 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS TECHNICAL AND ECONOMICAL STRUCTURE OF TURKEY FEEDING DEPENDING ON GENOTYPE AND FARM SIZE IN KAHRAMANMARAŞ Hasan KUŞÇU DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. A.Nazim ULUOCAK Year : 2004, Pages : 58 Jury : Prof.Dr. A.Nazim ULUOCAK Prof. Dr. Ahmet TESTİK Assoc Prof.Dr. Haydar ŞENGÜL In Kahramanmaraş city, the effect of genotype and farm size on turkey feeding was examined in this study. Data was observed from real farm and two different turkey genotypes. Three intensive farms breeding Big White turkey genotype (BIG6) were examined. American Bronze turkey genotype was grazed in three big and tree small farms and observed results were interpreted. Researcher has not made suggestion about farm management only occurred events were recorded. Selected Big White turkey farm's live weight gain, rate of mortality were determined at 2nd, 4th, 6th, 8th,10th,12th,14th,16th and 18th weeks and income and expense records were used for economic analysis. Observing records from farms were finished at end of the 18th week due to slaughtering and trade processes were completed. Significant differences were observed (PO.05) between farms after 6th weeks and farms profit rates were calculated 37%, 15% and 16% for different farms. End of the 18th week, living rate of turkeys was found 96.2%, 97.2%, and 91% respectfully. Selected American Bronz turkey farm's live weight gain, rate of mortality were determined at 4th, 8th, 12th, 16th, 20th and 24th weeks and income and expense records were used for economic analysis.