Çukurova bölgesi mısır ekim alanlarında zararlı spiroplasma ve önemli virüs hastalık etmenlerinin saptanması
Detection of virus and spiroplasma diseases on corn in Çukurova region
- Tez No: 151520
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ASİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, cüceleşme, spiroplasma, virüs, PCR, Mısır, cüceleşme, spiroplasma, virüs, PCR II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ MISIR EKİM ALANLARINDA ZARARLI SPİROPLASMA VE ÖNEMLİ VİRÜS HASTALIK ETMENLERİNİN SAPTANMASI Hakan FİDAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Yıl:2004, Sayfa:80 Jüri: Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Prof. Dr. Saadettin BALOĞLU Yrd. Doç. Dr. Gassan KÖKLÜ Çukurova'da 2001-2003 yıllan arasında mısır ekim alanlarının da, mısır bitkilerinin yapraklarında uçtan başlayan sararma, bunu izleyen kızarma, yaprak ayalarında çizgiler, boğum aralarında kısalma, mozaik, cüceleşme bitkilerin köklerinde gelişme gerilikleri şeklinde simptomlar saptanmıştır. Yapılan ELISA testi çalışmaları sonucunda Çukurova'da üç yıl içerisinde yapılan sürveyler de toplanan mısır, yabancı ot, vektör yaprak biti ve yaprak piresi örneklerinde Maize Dwarf Mosaic Virüsü (MDMV), Maize Mosaic Virüsü (MMV), Maize Stripe Virus (MSpV), ve Barley Yellow Dwarf Virus (BYDV), saptanmıştır, Mısırlarda. MDMV bulunma oram %8,04 ile ilk sırayı almıştır. Bunu sırasıyla % 4,8 BYDV, %1,8 MSpV ve % 1,6 ile MMV izlemiştir. MDMV'le infekteli mısır bitkilerinden elde edilen total RNA'lardan RT-PCR yöntemi ile cDNA'lar oluşturulmuştur. cDNA'lar çoğaltıldıktan sonra çalışmada kullanılan markerler ile DNA bandlanmn molekül ağırlıkları agaroz jelde karşılaştırılmıştır. MDMV'ün elde edilen ve jelde görüntülenen bandlar markerde 670 bp lik mesafede bulunmuştur. BYDV Türkiye'de mısırlara zarar verdiği; MSpV de Türkiye için yem virüs olduğu bu çalışma ile ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETECTION OF VIRUS AND SPIROPLASMA DISEASES ON CORN IN ÇUKUROVA REGION Hakan FİDAN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Year:2004, Pages:80 Jury: Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ Prof. Dr. Saadettin BALO?LU AsstProf. Dr. Gassan KÖKLÜ Streak, redding, yellowing, mosaic on the leaves, reduction on root growth and stunting were observed on the com plants in corn growing area in 2001-2003 in Çukurova Region. At the end of three years survey in the corn plantation area severals samples were tested by DAS ELİSA against to several corn virus diseases and was concluded that Maize Dwarf Mosaic Virüsü (MDMV), Maize Mosaic Virüsü (MMV), Maize Stripe Virus (MSpV), and Barley Yellow Dvarf Virus (BYDV), are causal organism of corn plants in our Region, infection rate of MDMV, BYDV MSpV and MMV were determined %8,04 % 4,8, %1,8 and % 1,6 ile respectively. BYDV is first report on corn however MSpV is first recorded plant virus diseases in Turkey. cDNA was amplified by RT-PCR by using total RNA from MDMV infected corn plants. cDNA was multiplied with primers and the PCR products were run in electrophorisee The DNA band was found as a 670 bp on the gel.