Tekstil sektöründe maliyet unsurları-enerji maliyetlerinin genel değerlendirilmesi
The cost factors in textile industry and general utilization of energy cost
- Tez No: 151528
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: tekstil, enerji, maliyet, maliyet unsurları, enerji maliyeti, textile, energy, cost, cost factors, energy cost n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 386
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TEKSTİL SEKTÖRÜNDE MALİYET UNSURLARI-ENERJI MALİYETLERİNİN GENEL DEĞERLENDİRİLMESİ Emel KAPLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Erdem KOÇ Yıl: 2004, Sayfa:354 Jüri: Prof. Dr. Erdem KOÇ Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Emel Ceyhun SABIR Bu çalışmada,tekstil ve konfeksiyon sanayinin üretim basamakları olan iplik, dokuma, örme, terbiye, konfeksiyonda maliyet ve maliyeti etkileyen unsurlar değerlendirilmiştir. Bu amaçla; her aşamada maliyeti etkileyen hammadde, işçilik, enerji gibi unsurlar, seçilmiş ülkeler ve yıllar bazında karşılaştırmalı olarak incelenmiş; ürün maliyetlerinde bu unsurların aldıkları paylar irdelenmiştir. Söz konusu sanayide, iplik, ham bez ve mamul bez maliyetlerini hesaplayabilmek için eşitlikler verilmiş, örnek işletmelerden alınan verilerle hesaplama örnekleri gösterilmiştir. Maliyeti etkileyen enerji faktörüne çalışmada geniş çapta yer verilmiş, tekstil ve konfeksiyon sektörünün bütün üretim aşamalarında enerji tüketimi,seçilmiş işletmelerde yerinde incelemeler yapılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, enerji tüketimini etkileyen parametreler belirlenmeye çalışılarak enerji tasarrufa yapılabilecek noktalar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS THE COST FACTORS IN TEXTILE INDUSTRY AND GENERAL UTILIZATION OF ENERGY COST Emel KAPLAN DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Erdem KOÇ Year: 2004, Pages:354 Jury: Prof. Dr. Erdem KOÇ Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Assist. Prof. Emel Ceyhun SABIR In this study; cost and cost factors were utilized for production steps of textile and apparel industry. For this aim; comparison of cost factors was investigated by chosen countries and also the ratio of cost factors in total product cost was determined. Equations used for calculating product cost was given in every step of textile and apparel industry and the cost of determined yarn, woven fabric and finished fabric was calculated by using these equations. The energy cost, one of the important factor affecting product cost in textile and apparel industry was examined widely in this study. Energy consumption of chosen textile mills was investigated to utilize energy in textile and apparel industry. Also, factors affecting energy and power consumption in textile was determined and measures to provide energy conservation were explained.