Marcolophus caliginosus Wagner (Hemiptera: Miridae)'un laboratuvar koşullarında Bemisia argentifolii (Bellows&Perring) (Homoptera: Aleyrodidae) üzerinde bazı biyolojik özelliklerinin saptanması
Some biological characteristics of Marcolophus caliginosus Wagner (Hemiptera: Miridae) on Bemisia argentifolii (Bellows&Perring) (Homoptera: Aleyrodidae) under laboratory conditions
  1. Tez No: 151529
  2. Yazar: ARİF ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ KAZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Macrolophus caliginosus, Bemisia argentifolii, domates, biyoloji, Macrolophus caliginosus, Bemisia argentifolii, tomato, biology. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ MACROLOPHUS CALIGINOSUS WAGNER (HEMIPTERA: MIRIDAE)'UN LABORATUVAR KOŞULLARINDA BEMISIA ARGENTIFOLII (BELLOWS & PERRING) (HOMOPTERA: ALEYRODIDAE) ÜZERİNDE BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI ArifARSLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Cengiz KAZAK Yıl: 2004, Sayfa: 50 Jüri: Doç. Dr. Cengiz KAZAK Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY Yrd. Doç. Dr. Tülin ÖZSİSLİ Bu çalışmada avcı Macrolophus caliginosus (Wagner) 'un beyazsinek Bemisia argentifolii Bellows & Perring ile bulaşık Likya domates çeşidinde, 25+2 C sıcaklık, %75 ±10 orantılı nem ve uzun gün aydınlatmalı (16L:8D) özelliklere sahip iklim odalarında bazı biyolojik özellikleri incelenmiştir. Macrolophus caliginosus1 'un yumurta açılma süresi dişi ve erkek bireyler için 13.11 ve 12.73 gün olmuştur. Dişi bireyler I., İL, III., IV., ve V. nimf dönemlerini ortalama 4.26, 4.07, 3.80, 4.97, ve 6.69 gün; erkek birey ise 4.26, 3.95, 3.73, 4.34 ve 5.69 günde tamamlamışlardır. Dişi ve erkek bireylere ait ergin öncesi toplam gelişme süreleri ise 36.85 ve 34.70 gün olarak saptanmıştır. M. caliginosus dişi ve erkek ömür uzunlukları ise sırasıyla 39.99 ve 75.35 gün olurken; dişi preovipozisyon, ovipozisyon ve postovipozisyon süreleri ise sırasıyla 7, 28.91 ve 4.08 gün olarak gerçekleşmiştir. Çiftleşmiş dişi bireylerin günlük 2.34 ve ovipozisyon süresince 67.7 adet yumurta bıraktıkları belirlenmiştir. Yaşam çizelgelerine ait rm, Rq ve T0 değerleri ise sırasıyla 0.0614, 33.61, 59.66 olarak saptanmıştır. Avcının III. Tip işlevsel tepki gösterdiği ve artan av yoğunluğuna bağlı olarak sayısal tepkisinin de arttığı belirlenmiştir. Cinsiyet oram 0.52 (Ş/Ş+c?) olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SOME BIOLOGICAL CHARACTERISTICS OF MACROLOPHUS CALIGINOSUS WAGNER (HEMIPTERA: MIRID AE) ON BEMISIA ARGENTIFOLII (BELLOWS & PERRING) (HOMOPTERA: ALEYRODIDAE) UNDER LABORATORY CONDITIONS ArifARSLAN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz KAZAK Year: 2004 Pages: 50 Jury: Assoc. Prof. Dr. Cengiz KAZAK Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY Assist. Prof. Dr. Tülin ÖZSİSLİ In this study, some biological characteristics of Macrolophus caliginosus (Wagner) were determined at 25+2 °C and 75±10 % RH (16L: 8D) on whitefiy Bemisia argentifolii (Bellows & Perring) infested tomato plants (cv Likya). Egg development periods of M. caliginosus were 13.11 and 12.73 days for females and males. Nymphal development times of the predator were found to be 4.26, 4.07, 3.80, 4.97, 6.69 days for I., JX, HI., TV., V. stages for the females, respectively. M. caliginosus males completed the same nymphal development periods in 4.26, 3.95, 3.73, 4.34, 5.69 days, respectively. Total nymphal development times of the female and males were 36.85 and 34.70 days. Adult longevities of the female and male were found to be 39.99 and 75.35 days. Preovipositon, oviposition and postovipozition periods were 7, 28.91 4.08 days, respectively. Mated females laid an average 2.34 per female per day and 67.7 eggs over their entire oviposition period. Life table parameters were estimated as net reproduction rate (R0): 33.61; intrinsic rate of increase (r^: 0.0614 day"1 and mean generation time T0: 59.66 days. Predator showed Type IU functional response curve and numerical response increased related to increasing prey densities. The sex ratio of this species was 0.52 (?/?+(?).