Çukurova bölgesi soya ekim alanlarında fungal sorunların ve hasat sonrası tohumlarda mikofloranın belirlenmesi
Determination of fungi disease of soybean growing areas and mycoflora of harvested seeds in Çukurova region
- Tez No: 151537
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ERKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soya, Hastalık, Tohum, Soybean, Disease, Seed II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ SOYA EKİM ALANLARINDA FUNGAL SORUNLARIN VE HASAT SONRASI TOHUMLARDA MİKOFLORANIN BELİRLENMESİ Hale ESEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. AliERKILIÇ Yıl:2004, Sayfa:59 Jüri: Prof Dr. Aü ERKILIÇ Prof. Dr. Saadettin BALOĞLU Doç. Dr. Şener KURT Bu çalışma, Çukurova'da soya ekim alanlarında görülen fiıngal etmenlerin belirlenmesi amacryla yapılmıştır. Bu amaçla vejetasyon süresi boyunca 1. ve 2. ürün soyalarda Adana ve Osmaniye illerine bağlı ilçe ve köylerde bitki çıkışından hemen sonra fide dönemi, çiçeklerime, kapsül oluşumu, tohum bağlama ve hasat öncesi fenolojik dönemleri kapsayacak şekilde gözlemler yapılmış, hastalık belirtisi gösteren bitkilerden örnekler alınmıştır. Yapılan izolasyonlar sonucunda Fusarium türleri ve Macrophomina phaseolina elde edilmiştir. Hasat sonrası depolardan alınan tohum örneklerinden ise Fusarium moniliforme, F. avenaceum, Alternaria alternata, Aspergillus niger, A. flaws, A. ochraceus ve Penicillium türleri izole edilmiştir. Patojenite çalışmaları sonucunda A. alternatd'vm bazı izolatlan patojen bulunurken, Aspergillus ve Penicillium türleri patojen bulunmamış ancak tohum çimlenmesi ve bitki gelişimini olumsuz etkilemişlerdir. M. phaseolina ve Fusarium türlerinin hepsi patojen bulunmuştur. Çalışma sonunda Çukurova'da soya üretiminde ortaya çıkabilecek fiıngal sorunlar belirlenmiş ve Fusarium türleri üe M. phaseolina' run bölge için potansiyel patojenler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF FUNGI DISEASES OF SOYBEAN GROWING AREAS AND MYCOFLORA OF HARVESTED SEEDS IN ÇUKUROVA REGION Hale ESEN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLDED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA SupervisonProf. Aü ERLIKIÇ Year:2004, Pages:59 Jury: Prof. AUERKILIÇ Prof. Saadettin BALO?LU Assoc. Prof. Şener KURT The fungal diseases of first and second crops on soybean plants, in Adana and Osmaniye province was surveyed in vegetation period (after the seedling post- emergence, flowering stage, seed coating). Plants which have symptoms were transfered to the laboratory for isolations. In the result of the isolations, Fusarium spp. and Macrophomina phaseolina fungi were obtained. Isolation from harvested seeds Fusarium moniliforme, F. avenaceum, Alternaria alternata, Aspergillus niger, A. flams, A. ocraceus and Penicillium spp. were obtained according to pathogenicity tests with Aspergillus spp.and Penicillium spp. no pathogenic its were determine on soybean seeds, however seed germinated and plant growth was adversely effected by pathogens. Results indicated that Fusarium spp. and Macrophomina phaseolina were the potential pathogens in Çukurova soybean growing areas.