Kimyasal nem alma
Desiccant dehumidification
- Tez No: 151584
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER ÖZKAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal Nem Alma, Soğutma, Nem Kontrolü, Desiccant dehumidification, Cooling, Humidity Control
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
kimyasal nem alma ÖZET Bu çalışmada, ilk olarak nemin insan sağlığına ve bina yapısına olan etkisi hakkında bilgi verilmiştir. Bilhassa nemin virüs ve küf oluşma riski üzerine olan etkisi incelenmiştir. İkinci aşamada kimyasal nem alıcı sistemlerin katı ve sıvı tipleri olduğu belirtilmiştir ve bunların diğer nem alma sistemlerine göre karşılaştırması yapılmıştır. Sıvı ve katı kimyasal nem alıcı sistemlerin çalışma prensipleri diyagram üzerinde gösterilip hangi koşullar altında bu tür nem alıcı sistemlerin kullanılması gerektiği anlatılmıştır. Kimyasal nem alıcı sistemlerin tek başlarına kullanılmasından ziyade geleneksel sistemlerle birleştirilip hibrit sistemler oluşturularak iki sistemin olumlu yanlarının birleştirildiği gösterilmiştir. Kimyasal nem alıcı sistemlerde nem alma kapasitesine etkisi olan parametreler incelenmiş ve nem alma kapasitesinde birçok faktörün seri olarak etkileşim halinde olduğu görülmüştür. İlk yatırım maliyeti yüksek oian kimyasal nem alıcı sistemlerin işletme maliyetlerini düşürebilecek ilave cihazlar tanıtılmıştır. Kimyasal nem alıcı sistemin kullanılabileceği pazarlar incelenmiş ve görülmüştür ki hastaneler gibi hem taze havaya ihtiyacı olan hem de nem seviyesi düşük olması gereken yerlerde kimyasal nem alıcı sistemler alternatifsizdir. Buraya kadar kimyasal nem alıcı sistemler incelenirken bundan sonra binalardaki nem yükünü hesaplama yöntemleri anlatılmıştır. Enfiitrasyon, insan, havuz, difüzyon, kapı açılıp kapanması gibi çeşitli nem yükü mekanizmaları için Ashrae kaynaklı formüller oluşturulmuş ve bu formüller programda kullanılarak nem yükü hesabı yapılmıştır. Programın ikinci kısmında iterasyonlarla cihaz seçilip sistem elemanlarından hava çıkış ve giriş değerleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak binanın nem yükünü başarıyla mücadele edecek cihaz seçimleri yapıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
DESICCANT DEHUMIDIFICATION SUMMARY In this study, initially the information about the effect of humidity to the human health and building structure is introduced. Especially humidity, the cause of viruiiferous infection and mold growth, is inspected. Secondly, desiccant dehumidification system types are explained and the benefits of this to the conventional dehumidification are 'listed. While liquid and solid type desiccants operation scheme is shown, under which conditions such dehumidification systems should be used are mentioned. Desiccant dehumidification systems are not used alone, usage of combination with conventional systems called hybrids are popular in which favorable parts of each system are utilized. Performance parameters of desiccant dehumidifications are inspected and are seen that these parameters effect the dehumidification performance serially. Equipments decreasing the operation cost of the desiccant systems with high initial costs are shown in the foregoing chapters. Demand potential in markets is inspected and it is seen that for places like hospitals that need high quantity of fresh air and low humidity ratio, desiccant dehumidification systems are unrivaled. Until this point, desiccant systems are analyzed, then humidity load of building and methods of calculation of humidity load are explained. Equations based on Ashrae are used for calculation of load from infiltration, people, pool, diffusion door openings and these equations are also used in program, in the second part of the program, desiccant wheel is selected by iterations and air properties entering and leaving of various system elements are calculated. Finally it is seen that program selects the right equipment for managing humidity load.