İkili alaşımların doğrusal katılaştırılması
Directional solidification of binary alloys
- Tez No: 151679
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal Katılaştırma, Dendritik Katılaştırma, Mikroyapı Parametreleri (X\, Katılaştırma Parametreleri (V, Directional Solidification, Dendritic Solidification, Microstructure Parameters (Xi, Solidification Parameters (V
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
IV IKILI ALAŞIMLARIN DOĞRUSAL KATILAŞTIRILMASI ÖZET Metalik alaşımların katılaştırılmasmda dendiritik yapılara oldukça sık rastlanır. Malzemelerin mekanik ve fiziksel özelliklerini büyük ölçüde etkileyen dendritik mikroyapı parametreleri (X,j, Xı, d, R), doğrusal katılaştırma esnasında kontrol edilebilen katılaştırma parametreleri (C0, G, V, GV ) ile değiştirilebilir. Bu çalışmanın amacı, Pb-80ağ.% Cd alaşımı için katılaştırma parametreleri (G, V, GV) ile mikroyapı parametreleri (X\, X2, d) arasında nasıl bir ilişki olduğunu araştırmaktır. Bunun için Pb-80ağ.% Cd alaşımı farklı sıcaklık gradyentleri (G), ve farklı katılaştırma hızlarında (V) doğrusal olarak katılaştırılmıştır. Deney esnasında sıcaklık gradyentleri ve katılaştırma hızları tespit edilmiş ve katılaşma anında çekilen dijital fotoğraflardan mikroyapı parametrelerinin (Xu X2, d) değerleri ölçülmüştür. Mikroyapı parametrelerinin sıcaklık gradyenti, katılaştırma hızı ve soğuma hızı ile değişimi incelenmiş ve aralarındaki bağıntı logaritmik grafiklerde yapılan lineer regrasyon analizi ile belirlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen mikroyapı parametrelerinin sıcaklık gradyenti G, katılaştırma hızı V ve soğuma hızı GV ye üstel bağımlılığının sonuçları, teorik ve literatürde yer alan deneysel sonuçlarla karşılaştırılmış ve sonuçların uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
V DIRECTIONAL SOLIDIFICATION OF BINARY ALLOYS ABSTRACT Dendritic structures are frequently observed at solidification of metallic alloys. The dendritic micro structure parameters (k\, %ı, R, d) that effect the mechanical and physical properties of materials, can be changed by the solidification parameters (G, V, GV) that can be controlled during the directional solidification. The aim of this work was to seek for relationship between solidification parameters (G, V, GV) and microstructure parameters (k\, X2, d) for Pb-80wt.% Cd alloy. So, Pb-80ağ.% Cd alloy was solidified unidirectionally at different temperature gradients (G) and different growth rates (V). Temperature gradients and growth rates were measured during the experiment and microstructure parameters (X\, X2, d) were measured from digital photographs which were taken during the experiment. The dependence of the microstructure parameters with the temperature gradient, growth rate and the cooling rate were investigated and their relationships between them were obtained by lineer regression analysis. The obtained results of exponential dependency of microstructure parameters to temperature gradient, growth rate and cooling rate were compared with the related theories and results of similar experiments. Our results were found to be in good agreement with the results given in literature.