Hafif-ağır iyon reaksiyonlarının yeni bir potansiyel yaklaşımı ile incelenmesi
Examination of light-heavy-ion reactions with a new potential approach
- Tez No: 151680
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YILMAZ DAĞDEMİR, Y.DOÇ.DR. İSMAİL BOZTOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: elastik saçılma, optik model, inelastik saçılma, dispersiyon bağımlılığı, elastic scattering, inelastic scattering, optical model, dispersion relation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ill HAFİF-AĞIR İYON REAKSİYONLARININ YENİ BİR POTANSİYEL YAKLAŞIMI İLE İNCELENMESİ ÖZET Hafif-ağır çekirdeklerinin elastik ve inelastik etkileşimleri, birçok ilginç ve zengin nükleer özellikler gösterir. Bu reaksiyonların açıklanması, nükleer yapı ve reaksiyonlarla ilgili bilgi birikimini ve anlayışını önemli ölçüde derinleştirici niteliktedir. 40 yılı aşkın süredir hafif-ağır çekirdeklerin elastik ve inelastik saçılması nükleer fizikte detaylı olarak çalışılmış ve uzun süredir çözülemeyen bir takım problemler süre gelmiştir: 1-Geniş açı saçılmalarının eldesi (ALAS); 2- Deneysel sonuçlar ile teoriksel tahminler arasındaki faz dişilik sorunu; 3- Osilasyonlu yapının Coulomb bariyeri civarında üretilmesi; 4-Açısal dağılım ile uyarılma fonksiyonunun eşzamanlı eldesi; 5-Deformasyon parametresinin (P) kullanımındaki keyfilik; 6-Rezonans; bu problemlerden sadece bir kaçıdır. Bugüne kadar hafif-ağır iyonların gösterdiği bu problemlerin çözümü ile ilgili bir çok teorik ve deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, bu elde edilen deneysel dataları açıklayan tek bir model ne yazık ki şu ana kadar önerilememiştir. Bu tezde, l2C+24Mg sisteminin elastik saçılması optik model çerçevesinde laboratuar sisteminde 16-24MeV'Iik geniş bir enerji aralığında analiz edildi. Hem derin hem de sığ potansiyel kullanılarak teorik sonuçlarla deneysel datalar arasında mükemmel bir uyum elde edilerek yukarıda bahsedilen problemlere adresleme yapmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV EXAMINATION OF LIGHT-HEAVY-ION REACTIONS WITH A NEW POTENTIAL APPROACH ABSTRACT The elastic and inelastic interaction of light-heavy nuclei display numerous interesting and rich nuclear features. The explanation of these reactions is capable of providing a deep insight into the accumulation of knowledge and understanding regarding nuclear structure and reactions. The elastic and inelastic interaction of light-heavy nuclei has been studied for more than 40 years in nuclear physics and a number of serious problems that have not been solved so far have arisen: 1-The explanation of anomalous large angle scattering data (ALAS) 2-The out-of-phase problem between theoretical predictions and experimental data 3-The reproduction of the oscillatory structure near the Coulomb barrier 4- The consistent description of angular distributions together with resonance and excitation functions data 5-The arbitrariness in the use of the deformation parameter (P) 6-Resonance; are just some of these problems. A single model to resolve explaining these experimental data that have been obtained has unfortunately not been set forth so far. In this thesis, the elastic scattering of 12C+24Mg reaction has been analyzed within the framework of the optical model over a wide energy range in the laboratory system from 16.0 to 24.0 MeV. It has been aim to address above-mentioned problems by obtaining excellent agreement between theoretical results and measured data using both deep and shallow potentials.