Bethe kafesi üzerinde karışık spin-1/2 ve spin-3/2 blume-capel ısıng sisteminin tekrarlama bağıntıları ile incelenmesi
Study of the mixed spin-1/2 and spin-3/2 blume capel İsing ferrimagnetic system on the bethe lattice by using the exact recursion relation
  1. Tez No: 151683
  2. Yazar: AKKADIN ALÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERHAN ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kanşık spin, Bethe Kafesi, Faz Diyagramı, Mixed Spin, Bethe Lattice, Phase Diagram
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
IV BETHE KAFESİ ÜZERİNDE KARIŞIK SPIN-1/2 VE SPİN-3/2 BLUME-CAPEL ISING SİSTEMİNİN TEKRARLAMA BAĞINTILARI İLE İNCELENMESİ ÖZET Kanşık spin-1/2 ve spin-3/2 Blume-Capel Ising ferrimanyetik sistemi, dış manyetik alanın varlığında ve yokluğunda, Bethe kafesi üzerinde tekrarlama bağıntıları kullanılarak, merkezi spin, spin-3/2 ve merkezi spin, spin-1/2 alınarak ayrı ayrı incelendi. Manyetizasyon, kuadrupol moment, Curie sıcaklığı ve serbest enerji için kesin ifadeler bulundu. Sistemin faz diyagramları, koordinasyon sayısı q=3, 4, 5 ve 6 için (kT/J, D/J) düzleminde elde edildi. Ayrıca düzen parametrelerinin termal davranışları incelenerek, net manyetizasyonlar hesaplandı. Bu karışık spin sisteminin, dış manyetik alanın yokluğunda sadece ikinci seviye faz dönüşümü, dış manyetik alamn varlığında ise sadece birinci seviye faz dönüşümü verdiği ve sistem için üçlü kritik noktanın mevcut olmadığı görüldü. Elde edilen sonuçlar diğer metotlarla elde edilen sonuçlarla karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
STUDY OF THE MIXED SPIN-1/2 AND SPIN-3/2 BLUME CAPEL ISING FERRIMAGNETIC SYSTEM ON THE BETHE LATTICE BY USING THE EXACT RECURSION RELATION ABSTRACT The mixed spin- 1/2 and spin-3/2 Blume-Capel Ising ferrimagnetic system, for the central spin with spin-3/2 and for the central spin with spin- 1/2 is studied separately on the Bethe lattice by using the exact recursion equations in existence and nonexistence of the external magnetic field. The exact expressions for the magnetization, the quadrupolar moment, the Curie temperature and the free energy are found. The phase diagrams of the system are obtained on the (kT/J, D/J) plane with the coordination numbers q=3, 4, 5 and 6. Also the termal behaviours of the order parameters are investigated and the net magnetizations are calculated. It is found that in nonexistence of the external magnetic field this mixed spin system gives only second order phase transitions and in existence of the external magnetic field the system gives only first order phase transition. It is seen that there is no tricritical point for the system. The obtained results are compared with the results of the other methods.