X-ışınları toz kırınım metodu ile lidokain'in kristal yapısının araştırılması ve böbrek taşlarının nitel analizi
The reasch of the lidocain's crystal structure using x-ray powder difraction and qualitative analysis of kidney stones
- Tez No: 151685
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET AKKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toz kırınım metodu, kristal yapı, nitel analiz, Powder diffraction method, crystal structure, qualitative analysis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Ill X-ISINLARI TOZ KIRINIM METODU İLE LİDOKAİN'İN KRİSTAL YAPISININ ARAŞTIRILMASI VE BÖBREK TAŞLARININ NİTEL ANALİZİ ÖZET Bu tez çalışması iki kısımdan oluşmaktadır. Tezin birinci kısmında, kalp ritim düzenleyici ve lokal anestezik ilaçların etken maddeleri olarak kullanılmakta olan Lidokain isimli maddenin X-ışınlan toz kırınım metoduyla kristal yapısı tayin edildi. Lidokain'in toz kırınım deseni, Bruker AxsD8 Advence marka X-ışınları toz difraktometresinde 0.010 Vsn tarama hızında alındı. Kristal yapının tayininde analitik metot ve Treor90 bilgisayar programı kullanıldı. Analitik metot sonucunda kristal sistem monoklinik ve birim hücre parametre değerleri, a = 12.5187 Â, b = 8.4551 Â, c = 9.5718 Â ve (3= 93.461° olarak tespit edildi. Treor90 bilgisayar programından alınan sonuçlara göre kristal sistem monoklinik ve birim hücre parametreleri de, standart sapmalanyla birlikte şu şekildedir: a =12.89(6) Â, b =9.10(6) Â, c = 10.48(6) Â ve p = 91.79(6)° Her iki yöntemle de bulunan sonuçlar, numunemizin yeterince saf olmamasından kaynaklanabilecek biraz farka rağmen, uyumludur. Analitik metotla 8 pik açıkta kalırken, bilgisayar programıyla 7 pik indislenememiştir. Tezin ikinci kısmında ise yirmi ayrı hastadan alınan yirmi adet böbrek taşımn X-ışınlan toz kırınım metodu ile analizleri yapıldı. Böbrek taşlan önce agat havanda öğütülerek toz haline getirildi. Toz haline getirilen taşların toz kırınım desenleri, Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde bulunan Bruker AxsD8 Advence marka X-ışınları toz difraktometresinde alındı. Kırınım desenlerinin çekiminde bakır hedefli X-ışmı tüpü kullanıldı. Böbrek taşlarının nitel analizleri, XRD Evaluation programı kullanılarak Hanawalt metoduna göre yapıldı. Analizler sonucunda taşlarda bulunan maddeler, rastlanma sıklıklanyla birlikte, şu şekildedir: Whewellite (%50), Weddellite (%10), Calcium Oxalate (%5), Calcium Urate (%45), Calcium Chloride Urea (%10), Calcium Ammonium Phosphate (%5), Uric Acid (%40), Urea Hydrojen Nitrate Oxalate (%10), Calcium Ammonium Phosphate Hydrate (%5), Calcium Hydrojen Phosphate (%5), Ammonium Calcium Phosphate Hydrate (%15), AmmoniumIV Sodium Phosphate Hydrate (%15), Calcium Potassium Phosphate Hydrate (%5), Potassium Hydrojen Phosphate Hydrate (%10), Sodium Hydrojen Phosphate (%5) ve Beta-Carotene provitamin A (%5). Taşlarda genellikle kalsiyum ağırlıklı maddeler tespit edilirken farklı olarak pek rastlanılmayan Beta-Carotene provitamin A maddesi tespit edildi.
Özet (Çeviri)
THE RESEARCH OF THE LİDOCAİN'S CRYSTAL STRUCTURE USING X-RAY POWDER DIFFRACTION AND QUALITATIVE ANALYSIS OF KIDNEY STONES ABSTRACT This thesis study consists of two parts. At the first part, crystal structure of lidokain, which is used as heart rhythm organizer and active material of local anaesthesic medicine, is defined by X-ray powder diffraction method. Powder diffraction pattern of lidokain is taken the Bruker AXS D8 Advance X-ray powder difractometer, at 0.010°/s scanning speed. While defining the crystal structure, analytic method and TREOR90 computer programme is used. As a result of analytic method, crystal system monoclinic and unit cell parameter values are found like the following; a = 12.5185 Â, b=8.4551 A, c = 9.5718 A and p = 93.941°. According to the results of TREOR90 computer programme, crystal system monoclinic and unit cell parameters and their standardt deviations are like the following; a = 12.89(6)A, b = 9.10(6)A, c = 10.48(6)A, P =91.79(6)° The results of both methods are adaptive despite the difference of samples. The samples are not pure enough. Although 8 peaks can't be indexed with analytic method, 7 peaks can't be indexed with computer programme. At the second part of the thesis, twenty kidney stones taken from twenty different patients analyzed by X-ray powder diffraction. First, kidney stones are powdered in a mortar. These kidney stones' powder diffraction are taken at Bureker AxsD8 Advance X-ray powder diffractometer in Erciyes University Technological Search and Practice Centre. While taking the design of diffractions, X-ray tubes with copper targetted are used. Qualitative analysis of kidney stones are analyzed by using XRD Evaluation Programme, according to Hanawalt method. As a result of the analysis, the following materials, are found; Whewellite (50%), Weddellite (10%), Calcium Oxalate (5%), Calcium Urate (45%), Calcium Chloride Urea (10%), Calcium Ammonium Phosphate (5%), Uric Acid (40%), Urea Hydrogen Nitrate Oxalate (10%), Calcium Ammonium Phosphate Hydrate (5%), CalciumVI Hydrogen Phosphate (5%), Ammonium Calcium Phosphate Hydrate (15%), Ammonium Sodium Phosphate Hydrate (15%), Calcium Potassium Phosphate Hydrate (5%), Potassium Hydrogen Phosphate Hydrate (10%), Sodium Hydrogen Phosphate (5%) and Beta-Caotene provitamin A (5%). In general, calcium weighed materials are found in the kidney stones. Beta-caroten provitamin A is also found in kidney stones.