Kahramanmaraş kuru koşullarında aspir (Carthamus tinctorius L.) bitkisinde farklı dallardaki tablaların verim ve verim unsurlarının incelenmesi
Evaluation of yield and yield components of safflower (Carthamus tinctorius L.) heads on different branches under Kahramanmaraş rainfed conditions
- Tez No: 151691
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİH KILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aspir, dallar, verim ve verim komponentleri. III, Safflower, branches, yield and yield components. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZETQctz ARSLAN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KURU KOŞULLARINDA ASPİR {Carthamus tinctorius L.) BİTKİSİNDE FARKLI DALLARDAKİ TABLALARIN VERİM VE VERİM UNSURLARININ İNCELENMESİ Oğuz ARSLAN DANIŞMAN: Doç. Dr. Fatih KILLI Yıl: 2004 Sayfa: 36 Jüri Doç. Dr. Fatih KILLI Yrd. Doç. Dr. Yüksel BÖLEK Yrd. Doç. Dr. A. Doğan DUMAN Bu çalışma, 2003 yılında, Kahramanmaraş kuru koşullarında, Dinçer aspir çeşidinde farklı dallarda oluşan tablaların verim ve verim unsurlarının incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülen bu çalışmada, dal başına çiçek verimi (mg), tabla başına çiçek verimi (mg), dal başına tohum verimi (g), tabla başına tohum verimi (g), dal başına yağ verimi (g), dal uzunluğu(cm), dal kalınlığı (cm), dal başına tohum sayısı (adet), tabla başına tohum sayısı (adet), dal başına tabla sayısı (adet), dal başına 1000 tohum ağırlığı (g), dal başına kabuk oranı (%), dal başına iç oranı(%) ve dal başına yağ oranı (%) özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, üst dallardan alt dallara doğru inildikçe dal uzunluğunun ve iç oranının arttığı, tabla başına çiçek veriminin etkilenmediği, dal başına çiçek verimi, dal başına tohum verimi, tabla başına tohum verimi, dal başına yağ verimi, dal kalınlığı, dal başına tabla sayısı, dal başına tohum sayısı, tabla başına tohum sayısı, dal başına 1000 tohum ağırlığı, kabuk oranı ve dal başına yağ oranı gibi özelliklerin dallara göre farklılık gösterdiği ve azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOguzARSLAN UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FIELD CROPS MSc THESIS ABSTRACT EVALUATION OF YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SAFFLOWER (Carthamus tinctorius L.) HEADS ON DIFFERENT BRANCHES UNDER KAHRAMANAMARAŞ RAINFED CONDITIONS OguzARSLAN Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fatih KILLI Year: 2004 Pages: 36 Jury :Assoc. Prof. Dr. Fatih KILLI :Assist. Prof. Dr. Yüksel BÖLEK :Assist Prof. Dr. A. Doğan DUMAN The aim of this study was to evaluate of yield and yield components of safflower heads on different branches in Dinçer safflower cultivar under Kahramanmaraş rainfed conditions in 2003 growing season. The study was conducted at randomized complete block design with four replications. Flower yield per branch, flower yield per head, seed yield per branch, seed yield per head, oil yield per branch, branch length, branch diameter, number of seeds per branch, number of seeds per head, number of heads per branch, 1000-seed weight per branch, hull ratio per branch, dehulled seed ratio per branch and oil ratio per branch were investigated. According to the results, it was determined that flower yield (g/branch), seed yield (g/branch), seed yield (g/head), oil yield (g/branch), branch diameter (cm), number of heads (no/branch), number of seeds (no/branch), number of seeds (no/head), 1000 seed weight (g/branch), hull ratio (%/branch) and oil ratio (%/branch) were decreased from top to bottom branches while branch length (cm) and dehulled seed ratio (%) were increased. There were no differences among the branches for flower yield (g/head)