Çam keseböceği, Thaumetopoea pityocampa(Schiff.)'ne karşı biyolojik mücadelede kullanılan Calosoma sycophanta L.'nin üretim olanaklarının araştırılması
The biological fight which used against pine processionary moth, Thaumetopoea pityocampa (Schiff.) of Calosoma sycophanta L. research of production condition
  1. Tez No: 151704
  2. Yazar: MUHAMMET ÖZPOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET KANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Pinus brutia, Thaumetopoea pityocampa, Calosoma sycophanta, Üretim II, Kahramanmaraş, Pinus brutia, Thaumetopoea pityocampa, Calosoma sycophanta, Biological control, Production III
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Muhammet M. OZBOLAT KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZÎ ÖZET ÇAM KESEBÖCEĞİ, Thaumetopoea pityocampa (Schiff.)'NE KARŞI BİYOLOJİK MÜCADELEDE KULLANILAN Calosoma sycophanta L.'NIN ÜRETİM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI MUHAMMET M. OZBOLAT Yıl: 2004, Sayfa: 28 Danışman: Doç. Dr. Mehmet KANAT Jüri : Doç. Dr. Mehmet KANAT : Prof. Dr. Cafer MART : Prof. Dr. Cengiz BAHADIROĞLU Calosoma sycophanta L., çam keseböceğinin doğal düşmanlarından birisidir. C sycophanta erginleri, Kahramanmaraş bölgesinde Şubat sonu ile Mart ayı başlarında topraktan (kışlaklarından) çıkmakta ve hemen keselerdeki çam keseböceği larvaları ile beslenmektedirler. Arazîde ve laboratuarda 1-1,5 hafta beslenen erginler çiftleşmekte ve nemli toprağa yumurta bırakmaktadırlar. Yumurta bırakma süresi 20-25 gün sürmektedir. Yeni çıkan larvaların uzunluğu 7-8 mnTdir. C. sycophanta' 'nın larvaları 3 gömlek değiştirmekte ve Haziran ayında pupa olmakta, pupa dönemi ise 12-15 gün sürmektedir. C. sycophanta erginlerinin beslenmeye bağlı olarak ağırlıkları değişmektedir. Laboratuar şartlarında (23°C sıcaklık ve %60 nem) her bir dişi ergini ortalama 85 adet yumurta bırakmaktadır. Yumurtalardan larva çıkma oranı %80 olup, yaklaşık %90 toprak nemine ihtiyaç duymaktadırlar. Yeni çıkan erginler bir süre beslendikten sonra araziye bırakılmakta veya 20-30 cm derinlikteki toprağa gömülerek saklanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Muhammet M. OZBOLAT UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FOREST ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT THE BIOLOGICAL FIGHT WHICH USED AGAINST PINE PROCESSIONARY MOTH, Thaumetopoea pityocampa (SCHIFF.)OF Calosoma sycophanta L. RESEARCH OF PRODUCTION CONDITION MUHAMMET M. OZBOLAT Year: 2004, Pages: 28 Supervisor: Asc. Prof. Dr. Mehmet KANAT Jury : Asc. Prof. Dr. Mehmet KANAT : Prof. Dr. Cafer MART : Prof. Dr. Cengiz BAHADIRO?LU Calosoma sycophanta L., which is one of the natural enemies of Thaumetopoea pityocampa (Schiff.). Adults of C. sycophanta, have taken from the soil in end of the February and first week of the March in Kahramanmaraş region. Adults immediately have fed with larvae of Pine Processionary Moth (Thaumetopoea pityocampa (Schiff.). Adults have fed during 1-1,5 week in area and laboratary, have mate and have hatched into moist soil. Time of hatching continues 20-25 days. In the first larvae period lenght is 7-8 mm. Larvae of C. sycophanta are changing theree time skin and to be pupae in June and period of pupae continue 12-15 days. C. sycophanta adults have their weight fed during to change. In laboratory condition (23°C heat and %60 moisture) average 85 eggs taken from one female G sycophanta adults. Larvae taken from eggs in %80 and moisture soil %90. The new coming out adults, fed during for a brief period and to be left in the area or soil in 20-30 cm depth to be buried.