Sulu ortamda anilin-tiyofen kopolimeri, homopolimerleri ve kompozitlerinin paslanmaz çelik üzerine elektrosentezi
Electrosynthesis of aniline-thiophene copolymer, homopolymers and composites on stainless steel in aqueous solution
- Tez No: 182422
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAN ÖZÇİÇEK PEKMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İletken polimer, Polianilin, Politiyofen, Korozyon, Paslanmaz çelik, Conducting polymer, Polyaniline, Polythiophene, Corrosion, Stainlesssteel
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada okzalik asit (H2C2O4) ve Sodyum dodesil sülfat (SDS) içeren suluortamda polianilin (PAni) ve politiyofen (PTh) homopolimerleri, PTh/PAni ve PAni/PThkompozitleri ve anilin-tiyofen kopolimeri paslanmaz çelik disk elektrot üzerinepotansiyodinamik sentez yöntemi ile kaplandı. Bu iletken polimer filmlerinkarakterizasyonu dönüşümlü voltametri, FT-IR and UV-vis spektroskopik yöntemlerleyapıldı. Bu kaplamaların korozyon davranışları 0.5 M NaCI and 0.5 M H2SO4içerisinde lineer anodik polarizasyonu ile incelenmiştir. Bu sonuçlar kaplanmamışçeliğin korozyon davranışı ile karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucundahomopolimerlerden optimum koşulda kaplanan politiyofen filminin paslanmaz çeliğinmaksimum anodik çözünme akımını yaklaşık olarak %99.8 oranında azalttığı veayrıca politiyofen kaplamaların çelik yüzeyinde bariyer etkisi gösterdiği saptanmıştır.PTh/PAni ve PAni/PTh kompozit kaplamaların korozyon performansı kopolimer vepolianilin kaplamalarınkinden daha iyidir. Bu ortamda optimum koşulda kaplananPTh/PAni ve PAni/PTh kompozit filmlerinin paslanmaz çeliğin maksimum anodikçözünme akımını yaklaşık olarak sırasıyla %99.1 ve %99.6 oranında azalttığıgörülmüştür. Sonuç olarak PTh homopolimer kaplamasının korozyon performansınınise bütün kaplamalardan daha iyi olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the electrosynthesis of polianiline, polithiophene homopolymers,PTh/Pani and PAni/Pth composites and aniline-thiophene copolymer was carried outon stainless steel electrode from aqueous solutions containing H2C2O4 and SDS bypotentiodynamic synthesis technique. The electrodeposited coatings werecharacterized by cylic voltammetry, FT-IR and UV-vis techniques. Corrosion behaviorof these coated steels was investigated in the 0.5 M NaCI and 0.5 M H2SO4 aqueoussolution by linear anodic potentiodynamic polarization technique. These results werecompared with that of uncoated steel electrodes. The results showed thatpolithiophene which was synthesized on optimum conditions have decreased themaximum anodic dissolution current value of steel approximately 99.8 % comparedwith that of the uncoated steel in 0.5 M NaCl as corrosive medium. In addition, It wasalso determined that polythiophene have barrier effect. PTh/Pani and PAni/Pthcomposites have better corrosion performance than aniline-thiophene copolymer andpolianiline homopolymer. PTh/Pani and PAni/Pth composites which were synthesizedon optimum conditions have decreased the maximum anodic dissolution current ofsteel approximately 99.1% and 99.6% respectively. However, the best corrosionperformance was obtanied with polithiophene homopolymer.