Clarias lazera (Valenciennes, 1840)'nın çeşitli dokularındaki kadmiyum birikiminin bazı biyokimyasal parametreler üzerine kantitatif etkileri
Effect of tissue accumulation of cadmium on some biochemical parameters of clarias lazera (Valenciennes, 1840)
  1. Tez No: 233953
  2. Yazar: ZAFER KUŞATAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BEDİİ CİCİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Su Ürünleri, Physiology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Clarias lazera, Kadmiyum, Birikim, Aminotransferaz, Glukoz, Clarias lazera, Cadmium, Accumulation, Aminotransferase, Glucose
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Kadmiyumun 0.25, 0.50, 0.75 ve 1.00 ppm ortam derişimlerinin etkisinde 1, 7, 14 ve 21 gün sürelerle bırakılan Clarias lazera'nın solungaç, karaciğer, böbrek, dalak ve kas dokularındaki metal birikimi ile serum Aspartat aminotransferaz (AST), Alanin aminotransferaz (ALT) ve glukoz düzeylerindeki değişimler belirlenmiştir.Doku örneklerindeki kadmiyum derişimlerinin belirlenmesinde , Grafit Fırınlı Varian (Rima model) atomik absorbsiyon spektrofotometresi, serum parametrelerinin analizinde ise Cobas ? Integra 700 otoanalizatörü kullanılmıştır.Belirlenen sürelerde kadmiyumun incelenen ortam derişimlerinin etkisinde kalan balıkların doku ve organlarında kontrole oranla yüksek düzeyde metal birikimi belirlenirken, doku ve organlar arasında kadmiyum birikimi bakımından aşagıdaki ilişki saptanmıştır.Böbrek > Dalak > Solungaç > Karaciğer > KasSerum aminotransferaz ve glukoz düzeyleri, metal etkisinin başlangıcında değişim gösterirken, etkide kalma süresindeki artışın, belirtilen parametrelerdeki değişimlerin ortadan kalkmasına neden olduğu belirlenmiştir.C. lazera'da kadmiyumun belirlenen derişimlerinin 1, 7, 14 ve 21 gün sürelerle etkisinde metal birikimi bakımından böbrek dokusunun, serum aminotransferaz ve glukoz düzeylerindeki değişimlerin ise kadmiyum toksisitesinin biyokimyasal göstergesi olarak kullanılabileceği görülür.
Özet (Çeviri)
Accumulation of cadmium in gill, liver, kidney, spleen and muscle tissues of Clarias lazera were determined after exposing fish to 0.25, 0.50, 0.75 and 1.00 ppm concentrations of the metal over 1, 7, 14 and 21 days periods together with the variations in sera aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT) and glucose levels.Tissue cadmium levels were determined using a Varian atomic absorbtion spectrophotometer (Rima) with a graphite furnace and sera parameters were analyzed using a Cobas-Integra 700 autoanalyser.Metal accumulation were significantly high compared with the control animals in the tissues of fish exposed to the given concentrations of cadmium over 1, 7, 15 and 21 days periods. The following relationship was found among the tissues in accumulating cadmium;Kidney > Spleen > Gill > Liver > MuscleSera aminotransferase and glucose levels showed variation at the beginning of exposure which leveled off on prolonged exposure period.The results of this study suggests that kidney tissue can be used as an indicator of metal accumulation and that changes in sera aminotransferase and glucose levels can be used as an indicator of cadmium toxicity in C. lazera .