Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Büyük Baş Hayvan yetiştirme İşletmesini geliştirme olanakları
Possibilities to improve The Dairy Cattle Management of Large Mammal Nit of The faculty of Agriculture University of Çukurova
  1. Tez No: 151786
  2. Yazar: MÜCELLA SALER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FARUK ÖZGÜVEN, PROF.DR. KEMAL ÖZKÜTÜK, Y.DOÇ.DR. SERAP GÖNCÜ KARAKÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Sürü İdaresi, Süt Sığırcılığı, Barınaklar, Çiftleşme ve Doğum, Herd Management, Dairy Cattle Breeding, Bams, Mating and Parturition. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRME İŞLETMESİNİ GELİŞTİRME OLANAKLARI Müceila SALER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Yıl:2004, Sayfa:97 Jüri : Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Yrd. Doç. Dr. Serap GÖNCÜ KARAKÖK Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Büyükbaş hayvan yetiştirme ünitesi (süt sığırcılığı)Siyah Alaca sığırlara ait tüm kayıtlar, bakım işleri yemleme ve barınakların yapısal durumu incelenerek geçmişten bugüne işletmenin durumu ortaya konulmaya çalışılmış ve iyileştirme bakımından bazı öneriler bildirilmiştir. Süt Sığırcılığı Ünitesindeki Siyah-Alaca Sığırlara ait kayıtlar, bu çitliğe ait bakım işleri,yem kayıtlan, süt verim kayıtları ve hayvanların barınaklarının yapısal durumu çizim ve ölçümleri yapılarak sonuçlar ortaya konulmuştur. Çiftlikte tutulan kayıtlardan 1970-2003 yıllan arasındaki 3612 inek doğum kaydı, 753 1 çiftleşme kaydı ve 2700 süt verim kontrol kayıtlarından yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ortalamalar ilkine doğurma yaşı,888±3,9 gün, buzağılama aralığı 390±1,32 gün, gebelik süresi 279±0,15 gün, ilkine çiftleştirme yaşı 603±3.7 gün, süt verim kayıtlarından laktasyon süresi 276 ± 7,4 gün, kayıtları süt verimi 4684±102.6 kg. olarak bulunmuştur. Hesapları ve kayıtları değerlendirmek amacıyla bir paket programı geliştirilmesine yardımcı olunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS POSSIBILITIES TO IMPROVE THE DAIRY CATTLE MANAGEMENT OF LARGE MAMMAL NIT OF THE FACULTY OF AGRICULTURE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Müceiîa SALER UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE Supervisor : Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Year, :2004, Pages: 97 Jury : Prof. Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Yrd.Doç. Serap GÖNCÜ KARAKÖK All records, husbandry, feeding, breeding and barn design and construction were investigated to the, pros and cons of the Dairy Unit (Black and White herd) of Faculty of Agriculture. Bearing in mind to drown suggestions for better herd management. 3612 calving, 7531 mating and 2700 lactation record were used from the records kept between the years 1970- 2003. According to the results, the age at first calving 888±3,9 day, calving period 390±1,32 day, gestation lenght 279±0,15 day, age at first mating 603±3.7 day and the length of lactations were found as 276±7,4 days and lactation milk 4684±I02.6 kg respectvely. To carry out the tabulation and evaluation the records kept, a computer herd management programmed were developed.