Doğal soğuk kaynaklardan yararlanan yer altı kanallarında termal enerji depolaması (KTED)
Borehole termal energy storage (BTES) system using natural cold sources
  1. Tez No: 151802
  2. Yazar: DERYA DİKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALİME PAKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Düşey Yer altı Kanalında Termal Enerji Depolaması (KTED), Soğutma, Soğutma Potansiyel, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Borehole Thermal Energy Storage (BTES), Cooling, Cold Injection Potential, Renewable Energy Sources. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
oz DOKTORA TEZİ DOĞAL SOĞUK KAYNAKLARDAN YARARLANAN YER ALTI KANALLARINDA TERMAL ENERJİ DEPOLAMASI (KTED) DERYA DİKİCİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİMD ALI Danışman: Prof Dr Halime PAKSOY Yıh:2003, Sayfa: 181 Jüri: Prof.Dr. Halime PAKSOY Prof. Dr. Hunay EVLİYA Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN Prof. Dr. Birgül YAZICI Prof. Dr. Sermin ÖRNEKTEKİN Düşey Yer altı Kanalında Termal Enerji Depolaması (KTED), yüzey suları, hava, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabilen; Yeraltında Termal Enerji Depolama (UTES) tekniklerinden birisidir. Farklı iklimlerde kış ortam havasının kullanıldığı soğutma amaçlı KTED sisteminin uygulanabilirliği, konvansiyonel soğutma sistemlerine alternatif olabilmesi için araştırılmıştır. Kış ortam havasıyla KTED uygulaması için yeraltında soğutma potansiyeli teorik olarak Türkiye'de toplam 32 il, dünya da 5 kıtadan 63 il için hesaplanmıştır. KTED deneyleri karasal iklim kuşağında olan Luela/İsveç ve ılıman Akdeniz iklim kuşağındaki Adana/Türkiye'de gerçekleştirilmiştir. İklim, jeolojik koşullar ve çalışma sıcaklıklarının soğutma amaçlı KTED uygulamasına olan etkileri belirlenmiştir. Lulea'da ilk kez düşük sıcaklıkta (< 0 °C) KTED araştırılmıştır. Toplam 1649 saat sürede yeraltında elde edilen toplam soğutma 5326 kWh 'tır. Adana 'da uygulanan KTED sistemi Türkiye'deki ilk KTED araştırmasıdır. Toplam 472 saat süreyle yeraltında gerçekleştirilen soğutma 2197 kWh'tir. Adana'da KTED bölgesinde uygulama öncesi, Isıl Duyarlılık Testleri (TDT) yapılarak yeraltının ve kanalın termal özellikleri belirlenmiştir. KTED sonrasında soğutma geri kazanma deneyleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DOCTORAL THESIS BOREHOLE THERMAL ENERGY STORAGE (BTES) SYSTEM USING NATURAL COLD SOURCES Derya DİKİCİ ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES CHEMISTRY DEPARTMENT SupervisonProf. Dr. Halime PAKSOY Year:2003, Pages: 181 Jury: Prof.Dr. Halime PAKSOY Prof Dr. Hunay EVLİYA Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN Prof. Dr. Birgül YAZICI Prof. Dr. Sermin ÖRNEKTEKİN Borehole Thermal Energy Storage (BTES) is one of the Underground Thermal Energy Storage (UTES) techniques that can use renewable energy sources like winter air, surface water, etc. BTES system using winter air for cooling has been investigated in different climates to be alternative for conventional cooling systems. Theoretical cold injection potential into the underground by using winter air for BTES application has been calculated for 32 cities in Turkey and 63 cities from 5 continents of the world. BTES experiments have been realized in Lulea/Sweden with continental type of climate pattern and in Adana/Turkey with mild Mediterranean climate pattern. The effects of climate type, geological conditions and working temperature intervals on BTES by using winter air for cooling application have been determined. First low temperature (< 0 °C) application of BTES has been examined in Lulea. Total cold injection into the underground was 5326 kWh in a total of 1649 hours. BTES system applied in Adana, is the first BTES investigation in Turkey. The amount of total cold injection into the underground was realized as 2197 kWh in a total of 472 hours. Thermal properties of the underground and borehole were determined in Adana BTES region before the cold injection application with Thermal Response Test (TRT). BTES cold recovery experiments followed the cold injection.