Nusaybin ( Mardin ) sahasının jeolojisi ve tektoniği
Geology and tectonic of Nusaybin ( Mardin ) area
  1. Tez No: 151803
  2. Yazar: AGAH AYKUT KIRÇUVAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAVİT DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu, Stratigrafi, Mardin ve Cudi Grubu, Dadaş, Halevikdere, Nusaybin (Mardin), Stratigraphy, Mardin and Cudi Group, Dadaş and Halevikdere Fm. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ NUSAYBİN (MARDİN) SAHASININ JEOLOJİSİ VE TEKTONİĞİ Agah Aykut KIRÇUV AL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Yıl : 2004 Sayfa : 122 Jüri : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Doç. Dr. Erol ÖZER Çalışma alanı; Nusaybin-Cizre arasının Güney kısmında yer almakta olup, Suriye ile olan sınırımızda bulunmaktadır. Batısında Mardin, doğusunda Şırnak, illerinin bulunduğu inceleme alanın kuzeyi Batman ili ile sınırlıdır. Yapılan çalışmalar ışığında çalışılan bölgenin genel jeolojisi, tektoniği, yapısal jeolojisi, stratigrafisi, jeolojisi ve kaynak kaya potansiyeli çıkarılmıştır. Bölgede Prekambriyen'den Pliyokuvaterner'e kadar olan birimler çalışılmış; litoloji, tip lokalitesi, kalınlıkları, fosil içeriği, jeokimyası ve fasiyesleri hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Çalışma alanında Derik, Habur, Diyarbakır, Tanin, Mardin, Adıyaman, Şırnak, Midyat ve Silvan grublarına ait formasyonlar çeşitli yerlerde mostra vermektedir. Fakat Çığlı ve Cudi grublarına ait formasyonlar ise kuyulardan alınan veriler ışığında değerlendirilmiştir. Yine bu incelemeler sonucunda Dadaş-I eşdeğeri Tanf formasyonu kaynak kaya açısından değerli bir özelliğe sahiptir. Ayrıca Halevikdere formasyonu ise buzul bir çökel olduğu tesbit edilmiştir. Eğer yapılan çalışmalar bu yönde geliştirilirse bu bölge için yeni sahalar bulmak petrol aramacılığı açısından önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS GEOLOGY AND TECTONIC OF NUSAYBİN (MARDİN) AREA Agah Aykut KIRÇUVAL DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Year: 2004 Pages: 122 Jury : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Assoc. Prof. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Assoc. Prof. Erol ÖZER The study area is located on southeastern Anatolia between Nusaybin and Cizre near the Syrian border. The area is surrounded on the west by Mardin city, on the east by Şırnak city and on the north by Batman city. Geology, tectonic and source rock potential of the area were investigated based on the works employed in this study. Precambrian and Plio-Quaternary rocks were studied and information on lithologies, type sections, thicknesses, fossil assemblages, geochemistry and facies were given. In the study area, formations belonging to Derik, Habur, Diyarbakır, Tanin, Mardin, Adıyaman, Şırnak, Midyat and Silvan Groups crop out. However, the formations belonging to Çığlı and Cudi Groups were investigated by cutting and core samples from the wells. The results show that Tanf Formation, equivalent of Dadaş-I, exhibits a good quality source rock. Morever, Halevikdere Formation was interpreted to have deposited in a glacial environment. Results of source rock studies show that Dadaş-I Formation, equivalent of Tanf Formation in Syria, presents a significant source rock potential. Improving the studies on this aspect will be an important issue for exploring new petroleum discoveries.