Farklı ortamlardan izole edilen bakteri gruplarında lipaz aktivitelerinin araştırılması
Investigation of lipase activity in bacteria isolated from different area
- Tez No: 151809
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. SADIK DİNÇER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Lipaz, Esteraz, Bacillus, Lipase, Esterase, Bacillus II
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI ORTAMLARDAN İZOLE EDİLEN BAKTERİ GRUPLARINDA LİPAZ AKTİVİTELERİNİN ARAŞTIRILMASI Emel Şeyma GÜNER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Sadık DİNÇER Yıl: 2004 Sayfa: 41 Jüri: Doç. Dr. Sadık DİNÇER Yrd. Doç. Dr. Hatice GÜVENMEZ Yrd. Doç. Dr. Fatih MATYAR Toprak izolatlarındaki Lipaz ve Esteraz Aktivitesinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada; Van Gölü ve Çukurova Üniversitesi Kampusu topraklarından Bacillus cinsine ait organizmalar izole edilmiştir. Bu bakterilerin Lipaz üretimi, GYP besiyerinde 37°C'de 24 saatlik inkübasyon sonucu mikroorganizmaların etrafında oluşan şeffaf zonlarla saptanmıştır. Lipaz üreten Bacillus cinsine ait organizmalar Bacillus sp. 9, Bacillus sp. 10, Bacillus sp. 1 1 ve Bacillus sp. 15 olarak adlandırılmışlardır. Üretilen enzimlerin kısmi saflaştırılması yapıldıktan sonra enzim örneklerinin 4, 25, 37 ve 50 °C'de Lipaz ve Esteraz aktiviteleri saptanmıştır. Deneyler sonunda en yüksek lipaz aktivitesinin Bacillus sp. 10'da 2. gün de üretilen enzimin 25 °C de inkübasyonunda (0.0994 U/mL) saptanırken en yüksek Esteraz aktivitesi Bacillus sp. 11 nolu izolatta 4. günde üretilen enzimin 4°C'de inkübasyonunda (0.1366 U/mL) saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION of LIPASE ACTIVITY in BACTERIA ISOLATED FROM DIFFERENT AREA Emel Şeyma GUNER DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCES UNIVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sadık DİNÇER Year: 2004 Page: 41 Jury : Assoc. Prof. Dr. Sadık DİNÇER Assist. Prof. Dr. Hatice GÜVENMEZ Assist. Prof. Dr. Fatih MATYAR In this study, to determine lipase and esterase activity of the strain, Bacillus, isolated from soils from Van lake and Çukurova University campus. Lipase production of these strains were determined by production of clear zones arround the colonies on GYP media after 24 hours incubation at 37°C. The microorganisms belong to Bacillus genus which produce Lipase are colled as Bacillus sp.9; Bacillus sp.10; Bacillus sp.l 1 and Bacillus sp. 15. After the portial purification of enzymes, Lipase and Esterase activities were determined at 4°C, 25°C, 37°C and 50°C. Consequently, the highest lipase activity was obtained with Bacillus sp. 1 0 on second day and 25°C incubation (0,0994 U/mL) while the highest Esterase activity was obtained Bacillus sp. 1 İ on 4th day and 4°C incubation (0,1366 U/mL).