Türkiye'de yağlı tohumlar ve bitkisel yağ üretim politikaları ile bitkisel yağ sanayiinin ekonomik yapısı
Production policies of oilseeds and vegetable oils and economic structure of vegetable oil industry in Turkey
- Tez No: 151813
- Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ YURDAKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yağlı Tohum, bitkisel yağ, üretim politikaları, bitkisel yağ sanayi, Veri Zarflama Analizi, Oilseeds, vegetable oil, production policies, vegetable oil industry, Data Envelopment Analysis. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
oz DOKTORA TEZİ TÜRKİYE'DE YAĞLI TOHUMLAR VE BİTKİSEL YAĞ ÜRETİM POLİTİKALARI İLE BİTKİSEL YAĞ SANAYİİNİN EKONOMİK YAPISI Naime ÇÖKMEZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof Dr. Oğuz YURDAKUL Yıl: 2004, Sayfa:219 Jüri : Prof. Dr.Faruk EMEKSİZ Prof. Dr.Ali ALTAN Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Prof. Dr.Bahri KARLI Türkiye'de Bitkisel Yağ Sektörü ile ilgili iki temel sorun bulunmaktadır. Birincisi yağlı tohumların tarımı ve üretimi ile ilgili temeldeki sorunlar, ikincisi ise bitkisel yağ sanayine ilişkin sorunlardır. Bu çalışma, bu sorunlara çözüm önerileri geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, Türkiye'de Bitkisel Yağ Sanayinde yer alan 25 ve üzeri işçi çalıştıran 105 işletmeden örnekleme yoluyla belirlenen, 1 1 yağ firmasından derlenen veriler değerlendirilmiştir. Firmaların dolumculuk, tağşiş, yüksek ithalat vergileri gibi sorunlarla karşılaştıkları tespit edilmiştir. Görüşülen firmalardan amaca uygun 8 firmanın hammadde, işgücü ve enerji kullanımı konusunda verimlilik analizleri yapılmıştır. Verimlilik analizi için Veri Zarflama Analizi yöntemi kullanılmıştır. Analize dahil olan firmalar içinde verimli çalışmadığı tepsit edilen firmaların özellikle işgücü kullanımı konusunda verimsiz çalıştıkları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS PRODUCTION POLICIES OF OILSEEDS AND VEGETABLE OILS AND ECONOMIC STRUCTURE OF VEGETABLE OIL INDUSTRY IN TURKEY Naime ÇÖKMEZ DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof Dr. Oğuz YURDAKUL Year: 2004, Pages:219 Jury : Prof. Dr.Faruk EMEKSİZ Prof. Dr.Ali ALT AN Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Prof. Dr.Bahri KARLI There are two basic problems related to the vegetable oil sector. The first are consists of the main problems about the agriculture and production of oil seeds, and the others are the problems related to the vegetable oil industry. This study has been carried out in order to create recommendations to solve these problems. In this study, data which were collected from 1 1 oil companies that had been randomly selected among 105 ones in vegetable oil industry in Turkey which employ 25 or more workers have been analysed. It has been found out that companies have problems such as filling, adulteration and high import taxes. Among the companies interviewed, the productivitiy analyses of eight of the companies have been carried out in terms of raw material, workforce, and the use of energy. For the efficiency analysis, data envelopment analysis method has been used. It has been found out that among the companies involved in the analysis, the ones which do not work efficiently do not work efficiently especially in terms of workforce.