Çukurova koşullarında bowen oranı enerji dengesi yöntemiyle buğday su tüketiminin belirlenmesi
Determination of evapotranspiration for wheat by using bowen ratio energy balance method under Çukurova conditions
- Tez No: 151835
- Danışmanlar: PROF.DR. RIZA KANBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Bowen Oram, Bitki Su Tüketici, Bitki Katsayısı, Wheat, Bowen Ratio, Evapotranspiration, Crop Coefficient II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA BOWEN ORANI ENERJİ DENGESİ YÖNTEMİYLE BUĞDAY SU TÜKETİMİNİN BELİRLENMESİ DENİZ LEVENT KOÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Rıza KANBER : Yü : 2004, Sayfa : 57 Jüri Prof. Dr. Rıza KANBER Prof. Dr. Müjde KOÇ Yrd. Doç. Dr. Mustafa ÜNLÜ Bu çalışma 2003-2004 yıllan arasında Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü deneme alanında yürütülmüştür. Araştırmada doğal yağış koşullarında yetiştirilen buğday bitkisinin gerçek su tüketimi, Bowen oram enerji dengesi ve su bütçesi yöntemleri kullanılarak ölçülmüştür. Ayrıca, tam sulama koşullar uda buğday su tüketimi su bütçesi yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Sulanan konuda toplam 454 mm su uygulanmıştır. Doğal yağış koşullarında yetişen buğdayın mevsimlik su tüketimi Bowen oram enerji dengesi yöntemiyle 477 mm, su bütçesi yöntemiyle 494 mm olarak belirlenmiştir. Sulanan konuda mevsimlik buğday su tüketimi su bütçesi yöntemiyle 708 mm olarak saptanmıştır. Buğday bitkisine ilişkin katsayılar (K0), FAO Penman-Monteith eşitliği kullanılarak hesaplanmıştır. Kc değerleri başlangıç, bitki gelişimi, mevsim ortası ve mevsim sonu dönemleri için, sırasıyla 0.55, 0.98, 1.47 ve 0.77 olarak hesaplanmıştır. Denemede dane verimi değerleri susuz ve sulanan konuda sırasıyla 661 ve 551 kg/da; kuru madde miktarı 1779 ve 1645 kg/da »larak elde edilmiştir. Su kullanma randımanları ise, kuru madde esasına göre (WUEb) susuz ve sulanan konuda sırasıyla 3.50 ve 2.69 g/m2/mm; verime bağlı oiarak (WUEy) 1.39 ve 0.78 g/m2/mm olarak hesaplanmıştır. Hasat indeksi (HF) değerleri ise, susuz ve sulanan konuda, sırasıyla 0.37 ve 0.33 olarak hesaplanmıştır. Yapılan varyans analiz sonuçlarına göre anılan konuların kuru madde miktarı ve dane verimi değerleri arasında istatistiksel anlamda bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF EVAPOTRANSPIRATION FOR WHEAT BY USING BO WEN RATIO ENERGY BALANCE METHOD UNDER ÇUKUROVACONDITIONSDENİZ LEVENT KOÇ DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Rıza KANBER Year: 2004, Pages: 57 Jury : Prof. Dr. Rıza KANBER : Prof. Dr. Müjde KOÇ : Assist. Dr. Mustafa ÜNLÜ This study was carried out in the Experimental Arta of Department of Agricultural Structures and Irrigation, Faculty of Agriculture, Univeniiy of Çukurova between 2003 and 2004, for one growing season. The actual evapotranspiration of rainfed wheat was m^'sMet* by Bowen Ratio Energy Balance and Water Balance Methods. Bes ies, the actual evapotranspiration of wheat under irrigation conditions was measured by Water Balance Method. Total irrigation water amount applied was 454 mm. The seasonal evapotranspiration of rainfed wheat was 477 and 494 mm for the Bowen ratio energy balance and water budget methods, respectively. The evapotranspiration of wheat under irrigation condition calculated as 708 mm foi water budget method. The crop coefficients (Kc) for wheat plant were determined by using the FAO Penrnan-Monteith equation. The seasonal Kc values calculated as 0.55, 0.98, İ.47 and 0.77, respectively for initial, crop development, mid season and maturity periods. The grain yield was 661 and 551 kg/da for rainfed and irrigation treatments, respectively. Corresponding values were 1779 and 1645 kg/da for biomass. The biomass water use efficiency (WUEb) were 3.50 and 2.69 g/m2/mm whereas grain yield water use efficiency (WUEy) was found to be 1.39 and 0.78 g/mVnim. Harvest index (HI) was Û.37 and 0.33 for rainfed and irrigation conditions, respectively. On. the basis of the rainfed and irrigation treatments were no significantly different with respect to between grain yield and biomass values according to the variance analysis.