Doğu Akdeniz bölgesinde buğdaygillerde Arpa Sarı Cücelik Virüsünün (Barley Yellow Dwarf Virus, BYDV) saptanması ve yaygınlık oranın belirlenmesi
Determination of precence rate and detection of Barley Yellow Dwarf Virus (BYDV) in graminea in East Mediterranea region
- Tez No: 151836
- Danışmanlar: PROF. DR. SAADETTİN BALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Graminea, BYDV, ELISA, E.M
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yaprak bitleri ile taşınan Arpa San Cücelik Virüsü (Barley Yellow Dwarf Virus, BYDV), kültürü yapılan bir çok buğdaygil türünde değişen oranlarda ürün kayıplarına neden olmaktadır. Ülkemizde buğdaygiller açısından önemli yetiştiricilik alam olan Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Arpa San Cücelik Virüsünü saptamak ve yaygınlık oranlarını belirlemek bu çalışmanın esas amacım oluşturmuştur. Bu amaçla biyolojik ve serolojik yöntemler yanında elektron mikroskopi (EM.) çalışmaları yürütülmüş ve vektörle taşıma denemeler yapılmıştır. Arazi gözlemlerinde değişik belirtiler gösteren şüpheli örnekler toplanmış ve ELISA ile testlenmiştir. Pozitif sonuç veren örnek bitkiler hem vektörle virüsün taşınması çalışmalarına hemde viral partiküllerin E.M. altında gözlenmesi çalışmalarında hastalık kaynağı olarak kullanılmıştır. BYDV nin varlığı ELISA testi ile saptanmış bölgedeki yaygınlık oranlan belirlenmeye çalışılmıştır. Anahtar kelimeler. Buğdaygil, BYDV, ELISA, E.M
Özet (Çeviri)
Barley Yellow Dwarf Virus (BYDV) is known to be transmissible by aphids, causes serious diseases in many of cultivated graminea species. The virus can cause serious yield loses. In this study, Serological, Electron microscopy (E.M.) and vector transmission aspects have been studied for detection and determination of precence percentage of Barley Yellow Dwarf Virus in Eastern Mediterranean Region (E.M.R.). The samples collected by field survey have been tested by ELISA and positive plants were used as inoculum source both for transmission of virus via vectors and monitoring of viral particules under the E.M. E.M. was not succesfull from wheat due to breaking down of cirbon wrapped grids. BYDV is detected by ELISA. And also, Its precence rate was determined by same tecnique in EMR.