Farklı bölge topraklarındaki kükürt fraksiyonlarının belirlenmesi
Determination of sulphur fractions in soils of different regions
- Tez No: 151837
- Danışmanlar: PROF.DR. RIFAT DERİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kükürt fraksiyonları, toprak, organik madde, S-alınabilirliliği, Sulphur fractions, soil, organic matter, S-availability II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI BÖLGE TOPRAKLARINDAKİ KÜKÜRT FRAKSİYONLARININ BELİRLENMESİ Yıldız Durdane ERDİNÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Yıl: 2004, Sayfa: 53 Danışman: Prof. Dr. M. Rıfat DERİCİ Jüri: Prof. Dr. M. Rıfat DERİCİ Doç. Dr. M. Bülent TORUN Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Kükürt noksanlığının toprak ve bitkide yaygınlaştığının bilinmesi nedeniyle toprakta bulunan toplam S'ün bitkilerce ne kadarının alınabileceği veya potansiyel alınabilir formların (örneğin organik S) miktarının ne olduğunun bilinmesi S beslenmesi açısından oldukça önemlidir. Ancak, bugüne kadar Türkiye'de toprakların me\ cut kükürt fraksiyonlarını belirleyen geniş çaplı bir araştırma yapılmamıştır. Bu amaçla Çukurova, Orta Anadolu ve GAP bölgelerinde buğday üretim alanlarından yüzey (0-20 cm) ve yüzey altı (20-40cm) olmak üzere toplam 500 toprak örneği alınmıştır. Alınan bu üç bölge topraklarında, kükürdün total S, adsorbe S04-S, çözünebilir S04-S ve organik S fraksiyonları ile toprakların organik madde içeriği ve pH düzeyi belirlenmiştir. Toprak analizleri sonucunda elde edilen kritik total S konsantrasyonunun değişim aralığının Orta Anadolu bölgesi yüzey topraklan için 40.6 mg kg“'-3257.8 mg kg”1, GAP bölgesi için 58 mg kg“'-2 100.1 mg kg”1, Çukurova bölgesi için 61.2 mg kg“'-287.3 mg kg'1 olduğu belirlenmiştir. Tüm bölgeler göz önünde bulundurulduğunda genel ortalama total S konsantrasyonu için 181.5 mg kg'1 olarak bulunmuştur. Her üç bölgeden toplanan yüzey toprak örneklerindeki total S'ün %19'unun inorganik S olduğu hesaplanmıştır. Aynı bölgelerin toprak örneklerinde inorganik S'ün adsorbe-S ve çözünebilir S fraksiyonları da belirlenmiştir. Adsorbe-S'ün inorganik S fraksiyonu içindeki oranı Orta Anadolu, Çukurova ve Gap bölgeleri için sırasıyla % 51, ° o 56 ve % 46 olarak saptanmıştır. Yüzeyde çözünür S fraksiyon konsantrasyonunun inorganik S'e oranına bakıldığında ise bu değerin Orta Anadolu ve Çukurova bölgeleri için % 44 iken, GAP bölgesi için % 54 olduğu belirlenmiştir. Her üç bölgeden toplanan yüzey örneklerinin ortalama organik S konsantrasyonu 147 mg kg-1 olarak belirlenmiştir, örneklerin değişim aralığı yüzey topraklarında 16.1-3226.9 mg kg”', yüzey altı topraklarında 8.5-3409.7 mg kg"1 olarak belirlenmiştir. En yüksek ortalama organik S konsantrasyonuna sahip bölgenin Orta Anadolu bölgesi olduğu görülmüştür. Örneklemelerin gerçekleştirildiği Orta Anadolu, Çukurova ve GAP bölgesi topraklarının organik madde içerikleri ve pH düzeyleri de belirlenmiştir. Toprakların organik madde içerijklerinin % 2'den düşük ve pH değerlerinin 7'den büyük olduğu görülmüştür. Toprak örneklemesinin yapıldığı üç bölgedeki sonuçlara göre organik maddenin genelde organik S ve adsorbe S fraksiyonları üzerinde önemli etkisinin olduğu bulunmuştur. Buna karşılık topraktaki S fraksiyonlarının bir başka kimyasal parametre olan pH ile arasında özellikle GAP bölgesinde belirgin bir ilişkinin olduğu gözlenmiştir. Toprakların organik madde içeriği ile S fraksiyonları arasındaki ilişkinin toprak ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişken olduğu görülmüştür. Toprak organik maddesinin topraktaki organik S ile adsorbe S04-S düzesini belirlemede etkisinin olması bitkilerin S beslenmesi açısından toprakların organik madde düzeyinin iyileştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF SULPHUR FRACTIONS IN SOILS OF DIFFERENT REGIONS Yıldız Durdane ERDİNÇ DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES THE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Year: 2004, Page: 53 Supervisor: Prof. Dr. M. Rıfat DERİCİ Jury: Prof. Dr. M. Rıfat DERİCİ Assoc. Prof. M. Bülent Torun Prof. Dr. Rüştü HATİPO?LU It was recognized that the S deficiency is common both soils and plants. Therefore,it is essential for S nutrition to know the amount of S taken by the plants or the amount of potentially available forms (e.g.organic S). However, no studies indicating the present sulphur fractions of soils in Turkey has been done up to now. In this respect.totally 500 soil samples have been collected as surface (0-20 cm) and sub-surface (20-40) of the wheat production areas from Çukurova, Central Anatolia and GAP regions. Total S, adsorbed S04-S, soluble S04-S and organic S fractions and organic matter and pH levels were determined in all soils from these 3 areas. It was determined that critical total S concentration range accounted from the results of soil analyses was 40.6-3257 mg/kg“1 for Middle Anatolia surface soils, 58-2100.1 mg/kg”1 for GAP region, 61.2-287.3 mg/kg“1 for Çukurova region. General average of total S concentration was found as 181.5 mg/kg”1 regarding all regions.lt was accounted that %19 of total S in surface soil samples from all 3 regions was inorganic S. Adsorbable S and soluble S fractions of the inorganic S in soil samples of the same regions were also determined. The Adsorbed S fraction percentages in inorganic S for Central Anatolia,Çukurova and GAP regions were %51,%56,and %46, respectively. The ratio of soluble S fraction concentration to inorganic S was found to be %44 for both Central Anatolia and Çukurova regions whereas it was %54 for GAP region. The average organic S concentration of surface samples for all 3 regions was determined as 147 mg/kg. Variety range of samples were 16.1-32226.9 mg/kg“' in surface soils,8.5-3409.7 mg/kg”1 in sub-surface soils. It was seen that the region having the highest mean organic S concentration was Central Anatolia. The organic substance contents and pH of the soils of Central Anatolia, Çukurova and GAP regions were also examined. It was recognized that the organic contents of soils were less then %2 and pH values were higher than 7. According to results from three regions that were sampled, generally organic matter effects organic S and adsorbed-S fractions of soils. In contrasüt was observed that some significant relation between the S fractions in soil and pH, especially in GAP region as another chemical parameter. It was observed that the relationship between organic substance content of the soils and S fractions was variable due to the soil and climate characteristics. It was understood that soil organic substance has a partial role in determining the organic S and adsorbable S04-S levels in the soil. Because of organic matter influence that determining the organic S and adsorbed S04-S levels, organic matter levels of soils must be improved for S nutrition of plants.