Gama ışın patlamaları
Gamma ray burst
- Tez No: 151904
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYSUN AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: BATSE, Gama Işın Patlamaları, Ardıl Işınım, BATSE, GRB: Gamma Ray Burst, afterglow II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ GAMA IŞIN PATLAMALARI Eda SONBAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİMDALI Danışman: Doç. Dr. Aysun AKYÜZ Yıl:2004, Sayfa: 85 Jüri: Doç. Dr. Aysun AKYÜZ Prof Dr.Eda EŞKUT Yard. Doç. Dr. Nuri EMRAHOĞLU Gama Işın Patlamaları (GIP), >100 keV enerjilerde gama ışınları yayan kısa ( ~ 0.1-100 sn) ve şiddetli patlamalardır. Tesadüfen keşfedildiği tarihten bu yana GIP'nın kaynağının ve doğasının tam olarak anlaşılamaması, onları modern astronominin en gizemli konusu yapmaktadır. Özellikle 1990 sonrasında gönderilen uydular tarafından yapılan gözlemler GIP fiziğinin gelişimine önemli katkılar sağlamıştır. Uydular ve yerden yapılan ardıl ışınım gözlemleriyle GIP'nın kozmolojik kaynaklar olduğu anlaşılmıştır. Bu çalışmada, GIP'nın genel özellikleri derlenmiş ve BATSE 4B güncellenmiş GIP katalogu kullanılarak GIP'nın uzaysal dağılımlarının istatistiksel çalışmaları yapılmıştır. GIP' in doğası farklı olayların bir karışımı olma olasılığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS GAMMA RAY BURST Eda SONBAŞ DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr Aysun AKYÜZ Year:2004, Page:85 Jury: Assoc. Prof. Dr. Aysun AKYÜZ Prof.Dr.EdaEŞKUT Asist. Prof. Dr. Nuri EMRAHO?LU Gamma ray bursts (GRB) are short (-0.1-100 seconds) and intense bursts of >100 keV gamma-rays. Their nature and origin have not been understood exactly since GRB were discovered serendipitously. Therefore they are still one of the greatest mysteries of modern astronomy. Major advances have been made in GRB physics especially by observations of satellites which were sent after 1990. The results of afterglow observations with ground based telescopes and satellites showed that GRB are cosmological objects. In this work the general properties of GRB are reviewed and statistics of spatial distribution of GRB are presented using BATSE 4B current GRB catalog. It is investigated that the phenomenon of GRB is a mixture of events of different nature.