Farklı oranda emülgatör ve stabilizatör kullanımının enerjisi azaltılmış dondurma niteliklerine etkisi
Effect of using different ratio emulsifiers and stabilizers on the qualities of lowfat ice cream
- Tez No: 151912
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURAY ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dondurma, emülgatör, stabilizator, tatlandırıcı, Ice cream, emulsifier, stabilizer, sweetener n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI ORANDA EMÜLGATOR VE STABİLİZATOR KULLANIMININ ENERJİSİ AZALTILMIŞ DONDURMA NİTELİKLERİNE ETKİSİ Yıldız MAYADALI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Nuray SAHAN Yıl: 2004, Sayfa: 52 Jüri : Doç. Dr. Nuray SAHAN Prof. Dr. Mehmet GÜVEN Yrd. Doç. Dr. Ramazan BİLGİN Bu araştırmada, dondurma miksine farklı oranlarda emülgatör ve stabilizator ilave edilerek üretilen enerjisi azaltılmış dondurmaların kimyasal, fiziksel ve duyusal özellilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çiğ süte, % 6 yağsız süttozu, % 5 maltodekstrin, % 5 polidekstroz, % 4 inülin ve % 0.08 tatlandırıcı (% 80 aspartam, % 20 asesülfam-K) ilavesiyle hazırlanan enerjisi azaltılmış dondurma miksine, % 0.2 ve % 0.3 oranlarında emülgatör (% 5G PS 80, % 50 GMS) ve her iki emülgatör grubuna da % 0.4, % 0.5 ve % 0.6 oranlarında stabilizator (% 50 Na-alginat, % 50 CMC) ilave edilmiştir. Emülgatör ve stabilizatörün farklı oranlarda kuUanımının, enerjisi azaltılmış dondurmaların titrasyon asitliği, kurumadde, yağ, protein, laktoz, pH, hacim artışı ve penetrometre değerleri üzerine etkisinin önemli olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Farklı oranlarda stabilizator kullanımınının, viskozite değerleri, ilk damlama ve tamamen erime süreleri ile 45. dakikadaki erime miktarı üzerine etkisinin önemli olduğu belirlenmiştir (p0.05). Toplam duyusal puanlar ele alındığında ise en yüksek puanı % 0.2 emülgatör ve % 0.4 stabilizator içeren A örneğinin aldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc THESIS EFFECT OF USING DIFFERENT RATIO EMULSIFIERS AND STABILIZERS ON THE QUALTITES OF LOWFAT ICE CREAM YüdızMAYADALI DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Nuray SAHAN Year:2004, Pages: 52 Jury : Assoc. Prof. Dr. Nuray SAHAN Prof. Dr. Mehmet GÜVEN Assist. Prof. Ramazan BİLGİN In this study the effects of using enaulsifiers and stabilizers by different rates, on the chemical, physical and sensory properties of lowfat ice cream was investigated. Ice cream mix, prepared by cow milk adding 6 % skim milk powder, 5 % maltodextrin, 5 % polydextrose, 4 % inulin and 0.08 % sweetener (80 % aspartame, 20 % acesulfame-K) was divided into six batches. 0.2 % emulsifier (50 % PS 80, 50 % GMS) was added to first three batches and 0.3 % emulsifier to second three batches. Then, 0.4 %, 0.5 %, 0.6 % stabilizer (50 % Na-alginate, 50 % CMC) was added to first and second three batches sequentially. The influence of using emulsifiers and stabilizers by different rates is not important in titrable acidity, drymatter, fat, protein, lactose, pH, overrun, penetration value of lowfat ice cream (p>0.05). Using different rates of stabilizer, influenced viscosity, first dropping time, complete melting time and melting rate of 45. minute significantly (p0.05). The highest sensory scores, were taken by A ice cream, containing 0.2 % emulsifier and 0.4 % stabilizer.