Araç hız tespit sistemi
A system for estimating vehicle speed
  1. Tez No: 152087
  2. Yazar: ADEM HASGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEREF SAĞIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Araç Hız Tespit Sistemi, Radar, Görüntü îşleme, Kenar Tanıma, Eşikleme, Estimated Vehicle Speed, Radar, Image Processing, Edge Detection, Thresholding
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
m ARAÇ HIZ TESPİT SİSTEMİ ÖZET Günümüzde hız tespiti için bir çok sistem kullamlmaktadır. Bu sistemlerin üstünlükleri olsa da maliyetli olması, yerli üretilememesi, kayıtlarının tutulamaması veya kayıtları tutulan sistemler için ekstra donanıma ihtiyaç duyulması karşılaşılan sıkıntılardır. Bu tez çalışmasında, resim işleme tekniklerine dayalı yeni bir hız tespit sistemi başarıyla sunulmuştur. Geliştirilen bu sistem Erciyes Üniversitesi kampusu içerisinde kuralsız hareket eden araçların hızlarının tespitinde ve kampüse giriş çıkış yapan araçların kaydının tutulması için tasarlanmış projenin ilk adımım oluşturmaktadır. Erciyes üniversitesi kampüsünde kullanılan bu çalışmada araç hız tespit sistemi başarıyla tamtılmışür. Geliştirilen bu sistemin temel özellikleri; basitliği, farklı ortamlara kolaylıkla uygulanabilirliği, gece ve gündüz kullanılabilmesi, eğitim ve araştırma amaçlı kullanılabilmesi olarak sıralanabilir.
Özet (Çeviri)
IV A SYSTEM FOR ESTIMATING VEHICLE SPEED ABSTRACT Nowadays, a lot of speed vehicle estimation system have been used. Although, these systems have advantages it is possible to run into some difficiluties such as they have high costs, they cannot be produced domesticall, their registrations cannot be kept or the need for extra hardware for registered systems. In this thesis, a new speed vehicle estimation system, based on image processing techniques, is submitted successfully. This developed system constitutes the first step of the project which is devised to fix title speed of vehicles which move irregularly and to register the vehicles going in and out at Erciyes University Campus. In this study, carried out at Erciyes University Campus vehicle speed fixing system is explained successfully. Basic features of this developed system can be listed as follows; simplicity easy applicabity in different environments, suitable usage both at night and daytime, usefulness for education and research.