Analitik kimyada dielektrik geçirgenlik metodu ile yeni bir yaklaşım ve endüstriyel bir uygulama
A new approach with dielectric permittivity method in analytical chemistry and an industrial application
- Tez No: 152093
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Dielektrik geçirgenlik, Lock-in Amplifier, Faz Duyar Kapasitansmetre, Deterjanda nem tayini, Dielectric permittivity, Lock-in amplifier, phase sensitive capacitancemeter, moisture in detergent
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Ill ANALİTİK KİMYADA DİELEKTRÎK GEÇİRGENLİK METODU İLE YENİ BİR YAKLAŞIM VE ENDÜSTRİYEL BİR UYGULAMA ÖZET Bu çalışmada laboratuvarda Lock-in Amplifier (LIA) kullanılarak geliştirilen çalışır durumdaki bir düzenek ile alkali, toprak alkali ve geçiş elementlerinin saf suda çözünen tuzlarının seyreltik çözeltilerinin geçirgenlik değerleri ölçüldü. Bunun için tüp şeklindeki spektro hücresine artan derişimde çözeltiler konarak geçirgenliğin nasıl değiştiği gözlendi. Her bir iyon için ölçülen geçirgenlik değerlerinin d elektron sayısı, iyon yükü, paramanyetiklik ve koordinasyon sayısı ile nasıl değiştiği irdelendi. Yöntem endüstriyel proses olarak deterjanda nem tayini için kullanıldı. Bunun için geliştirilen plastik küvete artan miktarda deterjan tozu konarak geçirgenlik değerleri ölçüldü. 0.999 gibi bir kalibrasyon elde edildi ve kalibrasyon doğruları oluşturuldu, ölçüm sonuçlarının tekrarlanabilirliğindeki BSS (%) değerleri 0.31-0.83 arasındadır. Metot muhtemelen ilk kez asit-baz titrasyonlanna da uygulandı. İndikatör kullanılmadan kuvvetli asit-baz titrasyonlannda dönüm noktalan temassız (non-contact) olarak gözlendi. Yöntem analitik kimyada, endüstriyel ve medikal uygulamalarda gelecek vaat etmektedir.
Özet (Çeviri)
IV A NEW APPROACH WITH DIELECTRIC PERMITTIVITY METHOD IN ANALYTICAL CHEMISTRY AND AN INDUSTRIAL APPLICATION ABSTRACT The permittivity value for diluted salts solutions of alkaline, earth alkaline and transition elements were measured with a developed instrument which is already working, being used Lock-in Amplifier (LIA) in laboratory. For this, it was observed how the permittivity values change by adding increased concentration solutions in spectro cells that are shaped like glass tube. For every ion, it was investigated how the permittivity values change in related to d electron number, ion charge, paramagnetic and coordination number. The method was used as an industrial process for moisture determination in detergent. For this, the permittivity values were measured by adding the detergent powder which is in increasing amount in a plastic cell. The calibration was 0.999 and then calibration curves were formed. The RSD (%) values for these results were between 0.31-0.83. This method was applied acid-base titration too. Without indicator, end points were observed as non-contact in strong acid-base titration. It may be an useful method in analytical chemistry, industrial and medical applications in future.