Yaratıcı problem çözme teorisi ve uygulamaları
Theory of inventive problem solving and applications
  1. Tez No: 152246
  2. Yazar: ESİN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. BÜLENT CERİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TRIZ, Yaratıcı Problemler, Problem Çözme, TRIZ, Inventive Problems, Problem Solving XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Üniversitesi Enstitüsü Anabilim Dalı Programı Tez Danışmanı Tez Türü ve Tarihi İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Endüstri Mühendisliği Mühendislik Yönetimi Öğr. Gör. Dr. Bülent CERİT Yüksek Lisans - Ocak 2004 ÖZET YARATICI PROBLEM ÇÖZME TEORİSİ VE UYGULAMALARI Esin YILDIZ Günümüzde, teknolojik gelişmeler, dünyanın çehresini artan bir hızla değiştirmektedir. Teknoloji ve teknolojinin kaynağı olan bilime sahip olan ülkeler, sanayide ve diğer ekonomik faaliyetlerde üstünlüğe sahip olmaktadırlar. Başka bir deyişle, teknoloji, bir ülkenin rekabetçiliğinin tek anahtarı haline gelmiştir. Bilim ve teknolojideki öncelik, dünyanın nimetlerinden yararlanmada ve sosyal refahı arttırmada çok önemli bir rol oynamaktadır. Bilim ve teknolojideki bu önceliği yakalamak için, yenilikçi ve yaratıcı fikirlere ve çözümlere olan ihtiyaç hızla artmaktadır. Bunun yanında, teknik problemleri çözmek için gerekli bilgi kitlesi ve bu bilgilerin uygulamaları hızla genişlemektedir.Yaratıcılığı arttırmak için kullanılan geleneksel yöntemler, duvarların içindeki sınırlı bilgiyi kullanmakta ve problemin karmaşıklığı arttıkça kullanışlılıklarını yitirmektedirler. Zor yaratıcı problemlerin çözümünü kolaylaştırmak ve bu kolaylığı diğer insanlara da aktarmak Altshuller'ın amacı olmuştur. Altshuller'ın bu kararlılığı, TRIZ'in ortaya çıkmasıyla sonuçlanmıştır. Bu çalışma, 1946 yılında, eski Sovyetler Birliği' nde, Rus mühendis Genrich Altshuller tarafından geliştirilen Yaratıcı Problem Çözme Teorisi anlamına gelen TRIZ metodunu ele almaktadır. Çalışmanın amacı, TRIZ metodunun nasıl ortaya çıktığını, problem çözmek için kullandığı araçları, diğer yaratıcı problem çözme teknikleri ve kalite kavramı ile olan ilişkisini ortaya koymak ve TRIZ'in teknik ve teknik olmayan çeşitli problemlere uygulandığında elde ettiği başarılı sonuçları göstermektir.
Özet (Çeviri)
University : Istanbul Technical University Institute : Institute of Science and Technology Science Programme : Industrial Engineering Programme : Engineering Management Supervisor : Öğr. Gör. Dr. Bülent CERİT Degree Awarded and Date : M.Sc. - January 2004 ABSTRACT THEORY OF INVENTIVE PROBLEM SOLVING AND APPLICATIONS Esin YILDIZ Today, technical progress is changing the face of earth with an accelerating pace. The countries, which have the hechnology and science that is source of the technology, have absolute hegemony on industry and the other economic activities. In other words, technology has become the only key of the nation's competition. Priority on science and technology plays an important role on sharing of the world's blessings and promoting social prosperity. The need for innovative and inventive ideas and solutions are rising to catch the priority in science and technology. Besides, the body of knowledge and application of this knowledge to solving technical problems is expanding rapidly. Traditional methods for increasing creativity use the knowledge which is limited inside the walls and lose their usefulness as the complexity of the problem increases. It was Altshuller's purpose to facilitate the resolution of difficult inventive problems and pass this facilitation on to other people. His determination has led to the creation of TRIZ. This study, deals with TRIZ that has the meaning Theory of Inventive Problem Solving, which is developed in 1946, in the former Soviet Union by Russian engineer Genrich Altshuller. The purpose of this study is to introduce how TRIZ method come up, its' tools used for problem solving, its' relationship with other problem solving techniques and quality concept and to indicate its successful solutions when applied to a number of technical and non technical problems.