Effects of calcination and particle size on the sintering of natural hydroxyapatite
Kalsinasyon ve parçacık boyutunun doğal hidroksiapatitin sinterlenmesi üzerine etkileri
- Tez No: 152505
 - Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ALTINTAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Hidroksiapatit, seramik, öğütme, kalsinasyon, sinterleme, bor oksit, Hydroxyapatite, ceramics, grinding, calcination, sintering, boron oxide
 - Yıl: 2004
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET KALSİNASYON VE PARÇACIK BOYUTUNUN DOĞAL HİDROKSİAPATİTİN SİNTERLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Bu tezin amacı; taze kemikten hidroksiapatit üretimine yönelik en iyi yöntemin araştırılması ve hidroksiapatit tozunun parçacık boyutunun azaltılmasının son ürünün mikroyapısal özellikleri ve sinterleme karakteristiklerine ektilerini incelemektir. Bu amaçla; taze dana kemiğinden farklı NaOH deprotenizasyonu ve kalsinasyon değişkenleri kullanılarak hidroksiapatit tozu elde edilmiştir. Bunun ardından, parçacık boyutunu küçültmek amacıyla tozlar bilyalı değirmende öğütülmüştür. Bu şekilde üretilen küçük boyutlu hidroksiapatit tozlan FTIR, X-Işını, EDAX ve ESEM görüntüleri aracılığıyla birbirleriyle, öğütülmemiş doğal hidroksiapatitle ve inorganik olarak sentezlenmiş, ticari bir hidroksiapatitle karşılaştinlmıştir. Üretilen tozlar farklı zaman ve sıcaklıklarda sinterlenmiş ve son ürünlerin mikroyapısal özellikleri ve sinterleme karakteristikleri EDAX analizi ve ESEM resimleri aracılığıyla belirlenmiştir ve birbirleriyle karşılaştalmıştır. Son olarak, bir sinterleme katkısı olarak bor oksitin hidroksiapatitin sinterlenmesi üzerine etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT EFFECTS OF CALCINATION AND PARTICLE SIZE ON THE SINTERING OF NATURAL HYDROXYAPATITE The aim of this thesis was to investigate the best suitable method for the production of hydroxyapatite from fresh bone and to determine the effects of reducing the particle size of the hydroxyapatite powder on the microstructural properties and sintering characteristics of the final structures. For this purpose hydroxyapatite powder was obtained from fresh calf bone by deproteinization with NaOH and calcination with different processing parameters. Following this, the powders were ground by ball milling to decrease the particle size. The so produced fine hydroxyapatite powders were investigated by FTTR, X- Ray, EDAX and ESEM images and compared with each other, with ungrounded natural hydroxyapatite and with a inorganically produced, commercial hydroxyapatite. The produced hydroxyapatite powders were sintered at different times and temperatures and microstructural properties and the sintering characteristics of the final products were determined and compared with each other by EDAX analyses and ESEM images. Finally, effects of boron oxide as an additive on the sintering of hydroxyapatite were investigated.