Ümitköy-Çayyolu-2 (Ankara) yerleşim bölgesinin zemin özelliklerinin jeofizik ve jeoteknik yöntemlerle belirlenmesi
Determination of ground features by using geophysical and geotechnical methods of the Umitkoy-Çayyolu-2 (Ankara) zone
- Tez No: 152536
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL BAŞ, YRD. DOÇ. DR. TEKİN YEKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeoteknik yöntem, mühendislik jeolojisi, jeofizik yöntem, sismik profil, elektrik özdirenç profil, kohezyonlu, kohezyonsuz, zemin, Geotechnical method, engineering geology, geophisical methnodology, sysmic profile, electrical pureresist profile, cohesion soil, cohesionless soil
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışmada jeoteknik yöntemler için birimlerin yatay ve düşey yöndeki dağılımları ile mühendislik jeolojisi özelliklerini belirlemek, yeraitısuyu hakkında bilgiler elde etmek, ince taneli zeminlerin kıvamı ve iri taneli zeminlerin sıkılığım belirlemek, zemini temsil eden örnek almak amacıyla 60 noktada derinlikleri ISm ile 35.51m arasında değişen toplam 1421.32m temel sondajı açılmıştır. Jeoteknik değerlendirmede kohezyonlu birimlerin plastisite indeksi (20-40) arasında ve yüksek plastisiteli birimler olduğu, kıvam indeksi Ic=0.75-1.00 arasında ve sert olduğu, SPT (N30) değerleri >30 ile kıvamlılık derecesine göre sağlam zemin olduğu tespit edilmiştir. Kohezyonsuz birimlerin SPT (N30) değerleri >40 ile sıkılık derecesine göre sıkı birimler olduğu tespit edilmiştir. Jeofizik yöntemlerin değerlendirilmesinde 86 adet sismik profil ve 100 adet düşey elektrik özdirenç profilleri yapılmıştır. Sismik çalışmalarda farklı özellikte üç tabaka belirlenmiştir. Birinci tabakanın Vp değeri (240-570m/sn), ikinci tabakanın Vp değeri (876-1658 m/sn), üçüncü tabakanın Vp değeri (1717-2698m/sn) arasında değişmektedir. Özdirenç değerleri 10-430 ohm-m arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is about a total of 1421,32 m foundation boring with a purpose of taking samples to evaluate the soil at 60 different points with various boring depths of 15m to 35,51m to determine the horizantal and vertical distribution of units for geotechnical procedures and determining features of engineering geology, obtaining information about underground water, determining consistency of fine grained soil and stiffness of coarse grained soil. In geotechnical evaluation, the plasticity index ( between 20-40) of cohesion units and units with high plasticity, consistency index between L=0.75-1.0Q and stiff, SPT(N30) values > 30 has been determined as a stiff soil according to consistency index. Cohensioniess soil SPT(N30) values>40 has been determined to be stiff in respect to stiffness degree. In evaluation of geophisical methods, 86 sysmic profiles and 100 vertical electric pureresist profil had been realized. Three layers has been spotted at sysmic studies. The Vp values of the first layer (240-570 m/sn), the Vp values of second layer (876-1658 m/sn) and the Vp value of third layer (1717-2698 m/sn) change between the values. Resistivity values change between 10 - 430 ohm.m.