Niğde-Karasu Deresinde su kalitesi tesbiti ve iyileştirilmesine yönelik araştırmalar
Investiga for estimating and improving the water quality at Karasu valley in Niğde
  1. Tez No: 152604
  2. Yazar: OLCAY AYDIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRHAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karasu Deresi, Su Kalitesi, Koruma Alanları, Karasu Valley, Water Quality, Protection Zone
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET NİĞDE-KARASU DERESİ'NDE SU KALİTESİ TESPİTİ VE İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK ARAŞTIRMALAR AYDIN, Olcay Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. M. Gürhan YALÇIN Ağustos 2004, 73 sayfa Bu çalışmada Karasu Deresi su kalitesi, kirletici miktarı ve kirleticilerin su kalitesine etkileri tespit edilerek, su kalitesinin iyileştirilme imkanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla akarsuda belirlenen 5 adet numune alma istasyonlarından Kasım, Ocak ve Mart aylarında numuneler alınmıştır. Alınan numunelerin analizleri yapıldıktan sonra sonuçlar standartlarla karşılaştırılıp su kalitesi tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde akarsuda kirlenmenin olduğu ve bu kirlenmenin en fazla yaygın kaynaklardan olduğu tespit edilmiştir. Akarsuyun tespit edilen kalitesi bugünkü kullanım amacına pek uygun olduğu söylenemez. Suyun gelecekte de kullanılabilmesi ve farkk. kullanım amaçlarına hizmet- edebilmesi için bazı tedbirlerin alınması şarttır. Su kalitesinin iyileştirilmesi ve su kaynağının verimli bir şekilde faydalanılabilmesi için ilave kirlenmenin önlenmesi gerekir. Bu amaçla, akarsu membası koruma alam oluşturulması, akarsu yatağının ıslahı ve akım rejiminin düzenlenmesi gibi tedbirler alınabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGA FOR ESTIMATING AND IMPROVING THE WATER QUALITY AT KARASU VALLEY IN Nİ?DE AYDIN, Olcay Niğde University Garduate School Of Natural and Applied Sciences Departman Of Geology Engineering Supervissor: Yrd. Doç. Dr. M. Gürhan YALÇIN Ağustos 2004, 73 pages The purpose of this study is to investigate the possibilities of improving the water quality and influences of contaminants on the water quality. For this purpose, a series of water samples have been collected from five different locations in spring, summer and fall sessions. Then these samples had been analyzed, the results of analyses have been compared to the water quality standards in order to detemine thewater quality and source of contamination. According to the results of analyses and investigations, contamination of river water is due to the distributed sources. However, some precautions must be taken for the future use of river water and the different purpose uses. An additional comtaminated must not be done to improve the water qualty and effective use of river water. For this purpose, the source of river water must be protected, the river base must be rearranged and amount of water must be regulated.