Asit özellikteki topraklarda kireçlemenin topraktaki ağır metal (Cd,Cr,Ni,Pb,Cu) konsantrasyonuna ve yulaf bitkisinin verimine etkisi
The effect of liming on heavy metal (Cd,Cr,Ni,Pb,Cu) concentration in acidic soils and oats yield
  1. Tez No: 152614
  2. Yazar: NİHAL ŞAHMETLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE ERMAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asit toprak, Kireçleme, Toprak, Verim, Toplam ağır metaller (Cu, Cd ) IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET ASİT ÖZELLİKTEKİ TOPRAKLARDA KİREÇLEMENİN TOPRAKTAKİ AĞIR METAL (Cd, Cr, Ni, Pb, Cu) KONSANTRASYONUNA ve YULAF BİTKİSİNİN VERİMİNE ETKİSİ ŞAHMETLİOĞLU, Nihal Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman :Prof. Dr. Emine Erman KARA Mart 2004, 86 sayfa Bu çalışmada, Niğde İlinde patates üretimi yapılan asit özellikteki topraklardaki toplam Cd, Pb, Ni, Cr ve Cu içeriklerinin toprağm kireçlenmesi ile değişimi ve kireçlemenin yulaf bitkisinin verimine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Toprak örnekleri Nisan 2003 tarihinde 0-20 cm derinlikten Niğde ili; Misli Ovası'ndan 11 noktadan alınmıştır. Bu bölgelerden alınan toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri (pH, tuz, kireç, fosfor, organik madde ve bünye) belirlenmiştir. Toprak örneklerinin üzerindeki çalışmalar üç basamakta gerçekleştirilmiştir. İlk basamakta alınan toprak örneklerinde ağır metal içeriği belirlenmiştir. İkinci basamakta toprakların belirlenen kireç ihtiyaçlarına göre kireçleme yapılmış toprak tarla kapasitesine gelinceye kadar sulama yapılarak toprak pH'sı dengeye gelinceye kadar beklenmiştir (2 ay sonunda pHTar dengeye gelmiştir). pH'ları dengeye gelen topraklarda ağır metal içeriği belirlenmiştir. Çalışmanın üçüncü basamağında, kireçleme yapılan ve yapılmayan topraklarda yulaf bitkisi yetiştirilmiş ve yetiştirilen yulaflarda ağır metal içerikleri belirlenmiştir. Kireçlenen ve kireçlenmeyen topraklar ile bu topraklarda yetiştirilen yulaf bitkisindeki ağır metal içeriklerine göre kireçlenen topraklarda ve bu topraklarda yetiştirilen yulaflardaki ağır metal miktarlarında genel olarak bir azalma belirlenmiştir. Tüm toprak örneklerinde kireçleme ile Cd ve Cu içeriğinde azalma belirlenmiştir. Kireçleme ile Ni içeriği I 111toprağında 58,60(±0,2) mg/kg'dan 27,8(±1,9) mg/kg'a düşerken, D toprağında 34,76(±1,6) mg/kg'dan 55,5(±1,7) mg/kg'a yükselmiştir. Pb içeriği K toprağında 14,5(±3,5) mg/kg'dan 8,32(±2,5) mg/kg'a düşmüştür. Yulaf bitkisinin Cr içeriği J topraklarında 109,1(±0) mg/kg'dan 105,78(±11,5) mg/kg'a düşmüştür. Ni içeriği I toprağında 54,7(±0) mg/kg'dan 21,7(±1,8) mg/kg'a düşmüştür. Cd içeriği K toprağında 3,55(±0,3) mg/kg'dan 5,8(±0,2) mg/kg'a yükselmiştir. Cu içeriği A toprağında 2,45(±259) mg/kg'dan 6,48(±0,4) mg/kg'a yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECT OF LIMING ON HEAVY METAL (Cd, Cr, Ni, Pb, Cu) CONCENTRATION IN ACIDIC SOILS and OATS YIELD Ş AHMETLİO?LU Nihal Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor : Prof. Dr.Emine Erman KARA March 2004, 86 pages In this study, the changing of total Cd, Pb, Ni, Cr and Cu contents by liming the acidic patato breeding, soils in Niğde and effect of liming on the oats yields are determined. Soil samples were taken“0-20 cm depth to surface”from 1 1 different areas of Misli Land, Niğde in April 2003. Some physical and chemical properties of soil samples (pH, total salt, lime, phosphoros, organic material and structure) were determined. The soil samples have been determined in three-step procedure. In first step, heavy metal contents of taken soil samples were determined and irrigated until pH equilibrium. (pH was equilibrium after 2 months). Total heavy metal contents of the soils that reached pH equilibrium were determined. At last step the oats was breeded both these limed and unlimed soils and their heavy metal contents were determined, Results of heavy metal contents in limed and unlimed soil sampels and oats which breeded On these soils showed that there was a decreased heavy metal contents at limed soils and oats breeded on these. The Cd and Cu contents decreased in all soil samples by liming. Ni content of D sample increased from 34,76 (±1,6) mg/kg to 55,5(±1,7) mg/kg while I sample decreased from 58,60(±0,2) mg/kg to 27,8(±1,9) mg/kg. Pb content of K sample decreased from 14,5(±3,5) mg/kg to 8,32(±2,5) mg/kg. Cr content of oats decreased from 109,1(±0) mg/kg to 105,78(±1 1,5) mg/kg at J sample Ni content of sample decreased from 54,7(±0) mg/kg to 21,7(±1,8) mg/kg. Cd content of K sample increased from 3,55(±0,3)mg/kg to 5,8(±0,2) mg/kg Cu content of A sample increased from 2,45(±2,9) mg/kg to 6,48(±054) mg/kg. Keywords : Acid Soil, Liming, Soil, oats yield, Total heavy metal content (Cu, Ni, Cr, Pb, Cd) in soil. VI