Oligonifenol esaslı iletken aşı kopolimerlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and charecterization of conducting graft copolymers based on oligophenol
- Tez No: 152615
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN YÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polipirol, iletken poiimerler. 111, Polypyrrole, conductivity polymers IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET OLİGOFENOL ESASLI İLETKEN AŞI KOPOLİMERLERİNİN SENTEZİ VE KAREKTERİZASYONU A "D TV A XT TTfiıt Xaiofif» T Tni\?*»reitf>«İ Fen Bilimleri Enstitüsü Kimva Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Hüseyin YURUK Şubat 2004, 68 sayfa Tiyofen sonlu oligo-2-arnmofenoî-polipirol iletken aşı kopolirneri elektrokimyasal poiimerîzasyon ile sentezlendi. 01igo-2-aminofenol(OAF), alkali ortamda hidrojen peroksitle 80-82°C arasında 2-amino fenol 'ün oksidatif polikondensasyonu ile elde edildi. OAF ^-NMR ve FT/TR analiz yöntemleri ile karekterize edildi. Hidrojen peroksit ortamında sentezlenen OAF'nin sayıca ortalama molekül ağırlığı, ağırlıkça ortalama molekül ağırlığı ve polidisperslik derecesi sırasıyla, 307, 308, 1.005 olarak bulundu. Tiyofen sonlu oligo-2-aminofenol(TOAF), tiyofen-3 -asetik asit ile oligo-2- aminofenol arasındaki kimyasal reaksiyondan elde edildi. TOAF'ün sayıca ortalama molekül ağırlığı, ağırlıkça ortalama molekül ağırlığı ve polidisperslik derecesi sırasıyla, 539, 630, ve 1.17 olarak bulundu. Tiyofen sonlu oligo-2-aıninofenoi-polipirol kopolimerinin sentezi, üç farklı destek elektrolit-çözücü; p-toluen sülfonik asit/su, sodyum dodesiî sülfat/su, tetrabütil amonyum tetraflora borat/asetonitril kullanılarak elektrokimyasal poiimerizasyon metodu ife gerçekleştirildi. Tiyofen sonlu oiigo-2- aminofenol-polipirol iletken aşı kopolimerinin karekterizasyonu DSC, TGA, CV, HPLC ve FT/IR teknikleri ile yapıldı. İletkenliği 4.1 ve 4.5 S/em olarak bulundu. Tiyofen sonlu oligo-2-aminofenol-politiyofen iletken aşı kopolirneri sentezi çalışıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SYNTHESIS AND CHARECTERIZATION OF CONDUCTING GRAFT COPOLYMERS BASED ON OLIGOPHENOL ARIKAN, Ufok Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences j-^v-i^tu unun ui v^u^jiiibli y Graft copolymer of oligo-2-aminophenol(OAF) with thiophene side groups and polypyrrole were synthesized by electrochemical polymerization methods. OAF was synthesized from the use of oxidative polycondensation of 2-aminophenoI with hidrogen peroxide in an aqueous alkaline medium between S0-82°C. OAF was characterized by JH- NMR and FT/IR spektrometers. The number average moleculer weight, weight average moleculer weight and poiydispersity index values of OAF were found to be 307, 308 and 1.005 respectively. Oligo-2-aminophenoI with thiophene side groups(TOAF) were obtained from the reaction between OAF and thiophene-3 -acetic acid. TOAF was charecterized by 'H-NMR and FT/IR. The number average moleculer weight, weight average moleculer weight and poiydispersity index values of TOAF were foud to be 539, 630 and 1.17 respectively. The syntheses of copolymer oügo-2-aminopheno! with thiophene side groups and polypyrrole was achieved electrochemically by using three different supporting electrolytes; p-toluen sulfonicacid{PTSA)water, sodium dodecyl sulfate(SDS)/water, tetrabutyl amonium tetraflouro borate(TBAFB)/acetonitrile. Characterization of oligo-2-aminophenoI with thiophene side groups and polypyrrole was carried out by combination of techniques including scanning electron rnieroseopy(SEM), thermal gravimetry(TGA), differential scanning eaiorimetry(DSC), H-NMR and FT/IR methods. Electrical conductivity measurements were carried out by using the standart four-probe tecnique. Conductivities of the copolymer doped with PTSA were measured as 4.1-4.5 S/cm.