Betonarme çerçevelerin betonarme dolgu duvarları ile güçlendirilmesi
Strenghening of reinforced concrete frames by reinforced concrete infill
  1. Tez No: 152675
  2. Yazar: SİNEM ATAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SABİT OYMAEL, Y.DOÇ.DR. MURAT BİKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, betonarme dolgu duvan, dolgulu çerçeve, tersinen yükler, Strenngthening, reinforced concrete infill, infilled frames, cyclic loads
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET BETONARME ÇERÇEVELERİN BETONARME DOLGU DUVARLAR DİE GÜÇLENDİRİLMESİ Yakın geçmişte yaşanan depremler çerçeve türü betonarme yapılarda, güçlendirme ihtiyacı doğurmuştur. Bu ihtiyaç güçlendirme konusunda yeni yaklaşımların gelişmesine sebep olmuştur. Çalışmada betonarme çerçevelerin betonarme dolgu duvarlarla güçlendirilmesi araştırma konusu olarak seçilmiştir. Çalışmada uygulamada sıkça karşılaşılan taşıyıcı sistemi betonarme olan çerçeveler, 4 adet iki katlı ve bir açıklıklı deney numuneleri ile modellenmiştir. Modellenen deney elemanları dolgu duvarları ile güçlendirilmiştir. Betonarme dolgulu çerçeveler deprem etkilerini benzeştiren, tersinen ve tekrarlanan yükler altında test edilmiştir. Deney sonuçlan, betonarme dolgulu çerçevelerin rij itlik, dayanım, süneklik ve enerji tüketim kapasitelerini ortaya koyacak şekilde düzenlenmiştir. Analitik çalışmada, yönetmeliklerin ve araştırmacıların önerdiği amprik denklemler yardımıyla hesaplanan değerler, deney sonuçlan ile karşılaştırlmıştır. Dolgu duvarlarlannın deney elemanına, dayamm ve davranış bakımından etkileri irdelenmiştir. 2004, 142 sayfa
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT STRENGTHENING OF REINFORCED CONCRETE FRAMES BY REINFORCED CONCRETE INFTLL The recent earthquakes have caused the necessity of strenghening the reinforced concrete structure. This necessity has caused the improvements in new arroaches abaut strenghening. The strenghening of reinforced concrete frames with infill has been chosen as the investigation subject in the study. The frequently seen frames of which earring system is reinforced concrete in the application have been modelled with four two story and one bay specimens in the study. The modelled specimens have been strenghtened with infill. Reinforced concrete frames have been tested under reversed cyclic lateral loads that simulate earthquake loading. The experiment results have been arranged in away that would indicate the rigidity, sternght, ductility and energy dissipation capacity of the reinforced concrete frames. The values calculated with the help of empirical equations suggested by regulations and researchers have been compared with the experimental results in the analitic syudy. The effects of the infills on especimens from the point of strenght and behaviour have been examied. 2004, 142 sayfa