Vlf-Em yönteminin aktif fay çalışmalarında kullanılması: Eskişehir fay zonu üzerindeki örnek bir çalışma
Using Vlf-Em method on active studies: A case study on the Eskişehir fault zone
- Tez No: 152898
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERHAN ALTUNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktif fay, Yüzey izi, Eskişehir fay zonu, VLF-EM. ııı, Active fault, Surface trace, Eskişehir fault zone, VLF-EM IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Özet Genel doğrultusu BKB - DGD olan Eskişehir fay zonu sağ yönlü doğrultu atım bileşeni olan aktif bir normal fay zonudur. Eskişehir fay zonunun Eskişehir'in şehir merkezinin bulunduğu bölgeden geçen segmenti gerek şehrin gelişmesi gerekse alüvyon dolgu ile örtülü olması nedeniyle yüzeyde net olarak takip edilememektedir. Eskişehir fay zonu üzerinde yapılan bir çok jeolojik ve jeomorfolojik çalışma ile fay zonunun Eskişehir ve yakın çevresinde nerelerden geçtiği ortaya konulmaya çalışılmış ancak fay zonunun yüzey izinin net olarak belirlenmesinde bu yüzey verileri yetersiz kalmıştır. Aktif tektonikte yeni bir yöntem olan Very Low Frequency Electromagnetik (VLF-EM) yöntemi örtülü aktif fayların yerlerini belirlemede oldukça başarılı olmaktadır. Bu nedenle VLF-EM yöntemi Eskişehir fay zonunun belirli bir kısmında kullanılarak fayın yüzey izi belirlenmeye çalışılmıştır. Bulunan anomaliler incelenerek süreksizlik zonlarmın yerleri tespit edilmiş ve haritalarda gösterilmiştir. Elde edilen sonuçlar daha önce jeolojik ve jeomorfolojik veriler kullanılarak oluşturulmuş diri fay haritalarıyla karşılaştırıldığında sonuçların uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The WNW - ESE trending Eskişehir fault zone is an active normal fault zone with a rigth lateral component. The trace of the Eskişehir fault zone is not clear near the city centre as a result of both heavy construction and alluvion deposition, Eskişehir fault zone was mapped using geological and geomorphological fault characteristics but these surface features were not enough to identify the location of the fault zone around Eskişehir. The Very Low Frequency Electromagnetic (VLF-EM) method is a new technique in active fault studies and it is very successful to locate faults which have no surface expressions. Thus, the VLF-EM method used to locate the surface trace of the Eskişehir fault zone near the city centre. The discontinuities were indicated by processing all the anomalies and shown on the maps. Results of this study are compatible with the active fault maps of the area that were prepared with geological and geomorphologic data.