Effect of instruction using conceptual change strategies on students' conceptions of chemical reactions and energy
Kavramsal değişim stratejileri kullanımına dayalı öğretimin kimyasal reaksiyonlar ve enerji kavramlarını anlamaya etkisi
  1. Tez No: 153141
  2. Yazar: EREN CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Conceptual Change Approach, Chemical Reactions and Energy, Demonstration, Misconceptions, Attitude toward Chemistry, Science Process Skills, Kavram Yanılgısı, Kavramsal Değişim, Kimyasal Reaksiyonlar ve Enerji, Bilimsel îşlem Becerileri, Kimyaya Karşı Tutum vıı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ABSTRACT EFFECT OF INSTRUCTION USING CONCEPTUAL CHANGE STRATEGIES ON STUDENTS' CONCEPTIONS OF CHEMICAL REACTIONS AND ENERGY CEYLAN, Eren M.S. Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof.Dr. Ömer GEBAN September 2004,93 pages The main purpose of the study was to compare the effectiveness of the conceptual change oriented instruction through demonstration and traditionally designed chemistry instruction on 10th grade students' understanding of chemical reactions and energy concepts and attitudes towards chemistry as a school subject. In this study, 61 tenth grade students from two classes of chemistry course instructed by same teacher from Atatürk Anatolian High School took part. The study was conducted during 2003-2004 fall semester. This study included two groups which were selected randomly throughout 9 classes. One of the group was defined as control group in which students were taught by traditionally designed chemistry instruction, while the other group defined as experimental group in which students were instructed by conceptual change oriented instruction through demonstrations (CCID). Chemical Reactions and Energy Concepts Test and Attitude Scale toward Chemistry were administered IVto both groups as a pre-test and post-test to assess the students understanding of chemical reactions and energy concepts and students' attitudes toward chemistry, respectively. Science Process Skills Test was given at the beginning of the study to determine students' science process skills. The hypotheses were tested by using analysis of covariance (ANCOVA) and two-way analysis of variance (ANOVA). The results showed that CCID caused significantly better acquisition of the scientific conceptions related to chemical reactions and energy concepts than TDCI. The results showed that there was a significant difference between post-test mean scores of students taught with CCID and those taught with TDCI with respect to their attitude toward chemistry as a school subject. A Science process skill was determined as a strong predictor in understanding the concepts related chemical reactions and energy.
Özet (Çeviri)
oz KAVRAMSAL DE?İŞİM STRATEJİLERİ KULLANIMINA DAYALI Ö?RETİMİN KİMYASAL REAKSİYONLAR VE ENERJİ KAVRAMLARINI ANLAMAYA ETKİSİ Ceylan, Eren Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Geban Eylül 2004,93 sayfa Bu çalışmanın başlıca amacı kavramsal değime dayalı öğretim yönteminin kullamrmnm 10. sınıf öğrencilerinin kimyasal reaksiyonlar ve enerji konularındaki kavramları anlamalarına etkisini geleneksel kimya öğretim yöntemi ile karşılaştırarak incelemektir. Bu çalışma, Atatürk Anadolu Lisesinde aynı öğretmenin iki ayrı sınıfındaki 61 onuncu sınıf öğrencilerinin katılımı ile gerçekleşmiştir. Bu çalışma, 2003-2004 güz döneminde yapılmıştır. Çalışmada, okulda bulunan 9 onuncu sınıf arasından rarstgele seçilen iki sınıf kullanılmıştır. Bu gruplardan biri deney grubu, diğeri kontrol grubu olarak tammlamıştir. Kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemleri uygulanırken, deney grubunda kavramsal değişim yaklaşımına dayalı öğretim yöntemi uygulanmıştır. Kimyasal reaksiyonlar ve enerji testi ile kimya tutum ölçeği öğrencilere ilk-test ve son-test olarak dağıtılarak öğrencilerin kimyasal reaksiyonlar vıve enerji konularını anlamaları ve kimyaya karşı olan tutumları değerlendirilmiştir. Öğrencilerin bilimsel işlem becerilerini belirlemek üzere bilimsel işlem beceri testi çalışmanın başmda öğrencilere uygulanmıştır. Bu çalışmanın hipotezleri ortak değişkenli varyans analizi (ANCOVA) ve iki değişkenli varyans analizi kullanılarak test edilmiştir. Analiz sonuçlandan, kavramsal değişim yaklaşımı kullanılan öğrencilerin, kimyasal reaksiyonlar ve enerji kavramlarım, geleneksel kimya anlatımı kullanılan gruba göre daha iyi anladıkları tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmanın sonunda deney grubundaki öğrencilerin tutumları da olumlu yönde bir değişim göstermiştir. Buna ek olarak, öğrencilerin bilimsel işlem becerileri, öğrencilerin kimyasal reaksiyonlar ve enerji kavramlarını anlamasında belirleyici bir unsur olduğu tespit edilmiştir.