İlköğretim 5. sınıf öğrencilerine dünya ve evren öğrenme alanının bilimsel tartışma (argümantasyon) odaklı yöntem ile öğretimi
Teaching 5th grades elementary students with scientific argument based method in the area of world and universe learning
- Tez No: 310954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Argumentation, The Earth and The Universe, Nature of Science
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Değişen günümüz şartlarını göz önüne aldığımızda insanoğlu bilimin ve tekniğin artık gerisinde kalmaktadır. Bilim ve teknik o kadar hızlı ilerlemektedir ki birçok akademisyen ve eğitimciler bu hızlı akışı takibe alamamaktadırlar. Bu süratli ilerleyişte eğitim alanında öğrencilerin daha aktif ve kalıcı öğrenmeler yapabilmesi için bilimi tartışmaya ve yorumlamaya ihtiyaçları vardır. Çoğu araştırmacı tarafından fen eğitiminde bilimsel tartışma yöntemi ile öğretimin önemine giderek artan bir şekilde vurgu yapılmasına rağmen, bilimsel tartışma ile öğretim fen sınıflarında son derece az uygulanmaktadır. Uygulama yeteri kadar fazla olmamasının sebepleri arasında fen öğretmenlerinin geleneksel yöntemlere olan bağlılığı, öğretmenlere bilimsel tartışma ile öğretim konusunda hizmet içi eğitimin verilmemesi ya da verilen eğitimlerin azlığı gösterilebilir. Bunların yanında öğretmenlerin bilimsel tartışma yöntemi hakkında bilgisi olsa da geleneksel bir öğretim metoduyla eğitim almalarından dolayı, öğrendiği gibi değil, gördüğü gibi eğitime devam etmesi, bu öğretim metodunun nasıl uygulanabileceği konusundaki örnek materyal sayısının yetersiz olması, MEB tarafından yeteri kadar materyal desteğinin olmaması ve bilimsel tartışma ile öğretim yönteminin etkililiğini inceleyen deneysel çalışmaların az olması da sayılabilir. Bununla beraber fen eğitiminin amaçlarından biri olan bilimin ve dünyanın doğası hakkındaki bilgileri yapılandırma sürecinde bilimi öğrenenler olarak bireylerin bilimsel tartışma ile nasıl meşgul oldukları konusunda da çok az şey bilinmektedir.Bu çalışmanın amaçlarından birisi bilimsel tartışma yöntemi ile öğretimin 5. sınıf öğrencilerinin Dünya ve Evren konusundaki kavramları anlamalarına, kavram ve prensiplerle ilgili soruları çözebilme başarılarına ve fen bilgisine yönelik tutumlarına etkilerini incelemektir. Çalışmanın diğer amacı bilimsel tartışma odaklı ders materyallerinin öğrencilerin bilimin doğası ile ilgili anlayışlarına etkilerini inceleyerek, onların eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek, bilime ve bilimsel bilgiye eleştirel bir gözle bakmalarını sağlamak ve varsa bilimin doğası ile ilgili yanlış kavramalarını gidermektir. 2010-2011 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde yapılan bu çalışmanın örneklemini Çorum ili Sungurlu ilçesi Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu 5. sınıf şubelerinde öğrenim gören 37 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklem kolay ulaşılabilir örneklem metoduyla seçilmiş ve çalışmaya katılan her iki sınıftaki öğrencileri değiştirme imkanı olmadığından sınıflardan biri deney diğeri kontrol grubu olarak rastgele atanmıştır. Çalışmada yarı deneysel öntest-sontest kontrol grubu dizaynı kullanılmıştır. Kontrol grubunda geleneksel öğretim metodu (Düz anlatım, Soru-cevap yöntemi) kullanırken deneysel grupta bilimsel tartışma metodu kullanılmıştır.Bu çalışmanın verileri nicel ve nitel verilerden oluşmaktadır. Nicel veriler `Dünya ve Evren Başarı Testi', `Bilimsel Bilginin Doğası Ölçeği', `Fen ve Teknoloji Dersine Karşı Tutum Ölçeği' ölçeklerinden elde edilmiştir. Nitel veriler ise `Dünya ve Evren Görüşme Formu' kullanılarak toplanmıştır.Bu çalışmadaki verilen analizinde SPSS 16 paket programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Considering today's changing conditions, it is clear that human beings cannot follow the changes in the area of science and technique anymore. In addition to this, science and technique have advanced so fast that many academicians and educators have difficulties in following this progress. In this rapid progression, students need to argue and evaluate the science to learn more actively and permanently. In spite of the increasing stress of many researchers on the importance of teaching with scientific argument method in science education, teaching with scientific argumentation method is applied very rarely in science class. Some of the reasons of this rare application are science teachers' dependence on traditional teaching methods, inadequate or no in-service training about argumentation. In addition, even teachers have enough knowledge about scientific argumentation, since they have been educated with traditional teaching method, they model their teaching on how they have been taught, not on what they have learnt. Furthermore, insufficient sample materials about how to apply this teaching method, inadequate support by Ministry of National Education (MEB), and inadequacy of experimental studies which examine the effectiveness of teaching with scientific argumentation are some of the reasons. Nevertheless, very little things are known about how individuals are busy with scientific argumentation while they construct their knowledge about nature of world and science, which is one of the aim of science education.One of the aim of this study is to examine the effects of teaching with scientific argumentation on 5th grades students' understanding of ideas about world and universe, their success of solving problems about concepts and principles, and their attitudes toward science. The other aim of the study is, by examining the effects of the materials of scientific argumentation-based lessons on students' understanding about nature of science, to develop their critical thinking ability, to provide them critical view about science and scientific knowledge and dispel their myths about nature of science, if any. The method of this study was applied in Fevzi Çakmak Primary School (Çorum, Sungurlu) with 37 students of 5th grades in second semester of 2010-2011 education year. Intact classes were selected as the sample of the study as there is no possibility to change the students in each class who participate in the study, the classes were assigned randomly to either experimental or control group. Semi-experimental pre-test post-test control group design was used in study. While traditional teaching method was used in control group, scientific argumentation method was used in experimental group.This study?s data are composed of qualitative and quantitative data. Quantitative data were evaluated according to data which were obtained from World and Universe Achievement Test, Nature of Scientific Knowledge Scale and The Attitude Toward Science Scale. Qualitative data were evaluated according to data obtained from World and Universe Interview Form.In order to test this study's hypothesis, t-test was used. According to results, significant difference was seen between academic achievement of the students who were educated with scientific argumentation method and of the students who were educated with traditional method. No significant difference was seen on their attitudes to Science and Technology lesson and their understanding about scientific knowledge nature. As the experimental group is compared with the control group, an increase was seen on experimental group students' academic success, their attitudes to Science and Technology lesson and their view of nature of scientific knowledge.In the lights of the findings of this study, it can be concluded that teaching with scientific argumentation is more effective on 5th grades students' understanding of the concepts of World and Universe, their success of problem solving about concepts and principles about this topic.