Sınıf öğretmeni adaylarının fen bilimleri öz yeterlilik inançlarına ve tutumlarına laboratuvar etkinliklerinin etkisinin incelenmesi
Examining the effect of laboratory activities on the science self-efficacy beliefs and attitudes of primary school teacher candidates
  1. Tez No: 982612
  2. Yazar: RAMAZAN ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH PAŞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik beceri, Psikomotor beceriler, Öğrenci tutumu, Öğrenen becerileri, Öğretmen tutumu, Academic skills, Psychomotor skills, Student attitude, Learning skills, Teacher attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, sınıf öğretmeni adaylarının fenne yönelik laboratuvar etkinliklerinin uygulanmasının fen bilimlerine yönelik öz yeterlilik inançlarına ve tutumlarına ve laboratuvar etkinlikleri sonucunda öğrenilen yeni bilgilerin kalıcılığına etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Buna ek olarak, fenne yönelik laboratuvar etkinlik ders planı geliştirme ve uygulama sürecinin sınıf öğretmeni adaylarının fenne yönelik laboratuvar etkinlikleri tutumlarına, fenne yönelik öz yeterlilik inançlarının öğretim yönelim ve anlayışlarına, bilişsel becerilerine ve hazırladıkları fenne yönelik laboratuvar etkinliği ders planlarının niteliğine etkisi incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada hem nitel hem de nicel araştırmanın olduğu bir karma yöntem olan iç içe karma desen uygulanması planlanmıştır. Bu nedenle tasarlanan bu araştırmada, fenne yönelik laboratuvar etkinliklerinin sınıf öğretmeni adaylarına uygulanmadan önceki ve sonraki etki farklılığını belirlemek için nicel verilerin sınıf öğretmeni adaylarının fenne yönelik laboratuvar etkinliklerine anlayışlarını ve laboratuvar etkinliklerine yönelik ders planlarındaki değişimi derinlemesine incelemek amacıyla da nitel verilerin toplanmasına karar kılınmıştır. Nitel verilerin elde edilmesi aşamasında yarı-yapılandırılmış odak grup görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubu, 1. sınıfta öğrenimine devam eden 50 sınıf öğretmeni adayından oluşmaktadır. Fenne yönelik öz yeterlilik inançları ve tutumları ölçekleri kullanılmış, veriler SPSS 27 paket programı ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of implementing science-related laboratory activities on preservice elementary teachers' self-efficacy beliefs and attitudes toward science, as well as on the retention of newly acquired knowledge following these activities. Additionally, the study investigates the impact of the process of developing and implementing science laboratory activity lesson plans on preservice teachers' attitudes toward science laboratory activities, their science teaching orientations and conceptions, cognitive skills, and the quality of the lesson plans they prepare. To achieve these objectives, an embedded mixed design-combining both qualitative and quantitative approaches was planned. In this context, quantitative data were collected to determine the pre- and post-intervention differences in the impact of laboratory activities on preservice teachers, while qualitative data were gathered to deeply explore their understanding of laboratory activities and changes in their lesson planning. For qualitative data collection, a semi-structured focus group interview form was utilized. The study group consisted of 50 first-year preservice elementary teachers. The data were collected using self-efficacy belief and attitude scales related to science, and analyzed using SPSS 27 statistical software.