Experimental investigation for mechanical properties of filament-wound composite tubes
Filaman sarım yöntemi ile üretilmiş kompozit boruların mekanik özelliklerinin deneysel olarak belirlenmesi
  1. Tez No: 153148
  2. Yazar: EMRAH SALİH ERDİLLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVEND PARNAS, DOÇ. DR. CEVDET KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Filaman sargı metodu, kompozit boru, eksenel çekme özellikleri, çevresel çekme özellikleri, sonlu elemanlar yöntemi, disk-ayırma testi, çekme testi. vıı, Filament winding, composite tube, longitudinal tensile properties, hoop tensile properties, finite element method, split-disk test, tensile test
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz FILAMAN SARIM YÖNTEMİ İLE ÜRETİLMİŞ KOMPOZIT BORULARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN DENEYSEL OLARAK BELİRLENMESİ Erdiller, Emrah Salim Yüksek Lisans. Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levend Parnas Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cevdet Kaynak Temmuz 2004, 129 sayfa Bu çalışmanın amacı, filaman sargı yöntemi ile üretilmiş, sürekli fiber destekli kompozit boruların mekanik özelliklerinin deneysel olarak belirlenmesidir. Bu amaçla, beş farklı elyaf malzemesi ve iki farklı reçine sistemi kullanılarak üretilmiş numunelerle, tüp çekme ve disk-ayırma testleri gerçekleştirilmiştir. Bu testler sonucunda, numunelerin, eksenel çekme ve çevresel çekme özellikleri deneysel olarak belirlenmiş, elyaf yönünün, kompozit malzemenin mekanik özelliklerine olan etkisi incelenmiştir. Buna ek olarak, bir filaman sargı yöntemi üretim parametresi olan, elyaf gerginlik ayarının, söz konusu mekanik özelliklere olan etkisi belirlenilmeye çalışılmıştır. Buna göre, gerginlikli olarak sarılmış ve 60° üzerinde sarım açısına sahip numunelerin mekanik özelliklerinde kısmi bir artış gözlenmiştir. Testler, Amerikan Test ve Malzeme Standartları Kurumu (ASTM) standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. vıTez kapsamında, belirlenen kompozit numunelerin mekanik özelliklerinin disk-ayırma test yöntemi ile karakterizasyonunun, sonlu elemanlar yöntemi ile simulasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, ticari bir sonlu elemanlar paket programı kullanılmıştır. Deneyler sonucunda elde edilen veriler, hem analiz sırasında malzeme verisi olarak, hem de karşılaştıma amacı ile kullanılmıştır. Analiz sonuçlan ve deneysel sonuçlar arasında iyi bir uyum gözlenmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION FOR MECHANICAL PROPERTIES OF FILAMENT-WOUND COMPOSITE TUBES ErdiIIer, Emrah Salim M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Levend Parnas Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cevdet Kaynak July 2004, 129 pages The aim of this study is to investigate the mechanical properties of continuous fiber reinforced composite tubes, produced by filament winding technique. For this purpose, tensile and split-disk tests were performed with specimens produced with five different fiber materials and two different resin systems. Longitudinal tensile and hoop tensile properties of the selected specimens were determined and the effect of reinforcement direction on the mechanical performance of these composites was investigated. In addition, the effect of a filament-winding processing variable (fiber tension) on longitudinal and hoop tensile properties of the selected composites was obtained. A slight increase in hoop/longitudinal tensile properties of specimens was observed for specimens wounded with tension and with winding angles greater than 60°. The tests were performed according to American Society for Testing and Materials (ASTM) standards. The split-disk tests of selected composite specimens were simulated by the finite element method. For this purpose, a commercial finite element package IVprogram was used. Experimental results were used both as input in terms of material data for the finite element study and for comparison purposes. A good agreement was obtained between the simulation results and the experimental data.