Coastal scenic evaluation, a pilot study for Çıralı
Kıyı alanları değerlendirilmesi, Çıralı pilot çalışması
- Tez No: 153153
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN, DR. ENGİN KARAESMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kıyı Alanları Değerlendirilmesi, Senaryo Simülasyonlan vıı, Coastal Scenic Evaluation, Scenario Simulations
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz KIYI ALANLARI DEĞERLENDİRİLMESİ, ÇIRALI PİLOT ÇALIŞMASI Gezer, Evrim Master, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri : Prof. Dr. Ayşen Ergin Dr. Engin Karaesmen Temmuz 2004, 1 10 sayfa Sosyo-ekonomik gelişmenin kıyı bölgelerinde başka yerlere göre çok daha hızlı olduğu bilinmektedir. Hızlı gelişme kıyı bölgelerinin görece ucuz ulaşım, yiyecek, petrol, doğal gaz, tarımsal ve endüstriyel kaynaklar, barınma ve eğlence olanakları vb. sağlamasının bir sonucudur. Bu nedenle, kıyı alanları insan kullanımı zorlamasından kaynaklı olarak tehdit altındadırlar. Bulanık mantık yöntemi kullanılarak, kıyı alanları doğal yapı ve kullanım değerlendirmesinine olanak tanıyacak bilimsel bir metod geliştirilmiştir. Geliştirilen kıyı alanları görsel değerlendirme sisteminde kullanımlan 26 tane değerlendirme parametresi beş dereceli bir puanlamaya tabi tutulmuştur. Bu metod her kıyı alanına vıözgü bir değer puanı (D) hesaplanmasına olanak sunmaktadır ve bu puanlara göre de beş gruplu bir sınıflandırma yapılmıştır. Bulanık Mantık Yöntemiyle kıyı alanları değerlendirilmesi için geliştirilen metod, değişik insan kullanımlanmn modellemesi yoluyla geleceğe dönük yapılacak yönetim planlan için faydalı bir araçtır. Bu yöntem özellikle kıyı yapılarının doğal güzelliğe etkisi üzerinden gelecekte olabilecek potansiyel değişikliklerin değerlendirilmesi için çok uygundur. Bu çalışmanın sonuçlarının kıyı alanları insan kullanımının iyileştirilmesi için kıyı alanları plancıları, akademisyenler ve hühümete bağlı kuruluşlar tarafından kullanılması beklenmektedir. Yine bu çalışma, kıyı alanlarının korunması ve sürdürülebilir gelişme için bir araç olacaktır. Pilot saha seçilen Çıralı için değişikinsan kullanımlanndan kaynaklanan parametre niteliklerindeki değişimler için D değerleri hesaplanmış ve sınıflandırmadaki yerleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COASTAL SCENIC EVALUATION, A PILOT STUDY FOR ÇIRALI Gezer, Evrim M.S., Department of Civil Engineering Supervisors : Prof. Dr. Ayşen Ergin Dr. Engin Karaesmen July 2004, 110 pages It is well known that, socioeconomic development in coastal regions is in many respects are more rapid than elsewhere. The rapid development has been the outcome of recognition of these regions as a means providing ideal conditions for relatively cheap transport, food and mineral resource, petroleum, natural gas, agricultural and industrial development, housing and recreation, etc. Therefore, coastal areas are under threat due to forcing function of human activities. A novel technique addressed scenic evaluation through application of fuzzy logic methodologies to values obtained from checklist that itemized 26 human and physical parameters rated on five-point attribute scale. The methodology enabled calculation of an Evaluation Index (D) which categorizes all sites and statistically best described attribute values in terms of weighted areas. IVThe methodology developed for coastal scenic evaluation using Fuzzy Logic Approach (FLA) is a very useful tool in making future management plans for coastal areas by simulating different human usages. With regard to coastal zone management this technique is suitable for evaluating future potential changes especially with regard to influence of coastal structures on the coastal scenery. This work will hopefully be utilized by coastal mangers, planners, academics, governmental agencies, as to improve the especially human usage of the coastal areas also this work will be a tool for the preservation and conservation and the sustainable development of the coastal areas. For the pilot site, Çıralı, D values are calculated and corresponding classes are found for different attributes of parameters rising from the human usage.