Evaluation of coastal scenic assesment parameters; Pilot study for selected area 'Antalya/Konyaaltı Beach'
Kıyı alanları ölçme parametrelerinin değerlendirilmesi; Seçilmiş yöre (Antalya/Konyalatı Plajı)
- Tez No: 153273
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN, DR. ENGİN KARAESMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kıyı Geçiş Bölgesi, Bedensel Engelli İnsanlar, Kıyı Alanlarının Değerlendirilmesi vıı, Buffer Zone, People With Mobility Handicaps, Coastal Scenic Assessment v
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz KIYI ALANLARI ÖLÇME PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ; SEÇİLMİŞ YÖRE (ANTALYA/KONYAALTI PLAJI) İÇİN PİLOT ÇALIŞMA Çakır, Deniz Master, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ayşen Ergin Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Engin Karaesmen Temmuz 2004, 75 sayfa Mevcut görünüm değerlendirme çalışması, görünüm değerlendirme adına ilk adım olarak insan ve fiziksel olmak üzere 26 parametreden oluşan bir değerlendirme listesinden faydalanmaktadır. Her bir parametre olmak ya da olmamak veya düşük kaliteden (1) yüksek kaliteye (5) olmak üzere 5 puanlık bir aralıkta değerlendirilmiştir. Puanlamalar değişik parametrelerin önemini göstermek üzere bulanık mantık matrislerine ve ağırlıklarına girilmiştir, buradan da farklı nitelikler için ağırlıklı ortalamalar histogramına geçilmiştir. Bu metodolojiye dayanarak kıyı görünümleri değerlendirilmesi yapılmış ve kıyı alanları“1. Sınıf = Son Derece Doğal Yöre”den“5. Sınıf = Son Derece İtici Şehir”olmak üzere 5 sınıfa ayrılmıştır. Bu çalışma bedensel engelli insanların bakış açısından insan parametreleri üzerine odaklanmıştır. Bu insanların kıyı alanlarına ulaşabilmesi için gerekli düzenlemelerin ortaya çıkarılması amacıyla anket çalışmaları yürütülmüştür. vıSeçilmiş yöre (Antalya/Konyaaltı Plajı) bu açıdan bazı öneriler getirmek amacıyla gözden geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF COASTAL SCENIC ASSESMENT PARAMETERS; PILOT STUDY FOR SELECTED AREA“ANTALYA/KONYAALTI BEACH”Çakır, Deniz M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ayşen Ergin Co-Supervisor: Dr. Engin Karaesmen July 2004, 75 pages The present scenic assessment study has a checklist that itemizes 26 parameters (comprising physical and human parameters), as a first step in quantifying scenery. Each parameter was rated on a five-point score, essentially covering presence/absence or poor quality (1), to excellence/outstanding (5). The ratings were subjected to fuzzy logic matrices and weights to reflect importance of the various parameters, which produced histograms of weighted averages for the various attributes. Based on this methodology coastal scenery evaluation was carried out and coastal areas were grouped into 5 five classes from Class 1 = Top Natural Sites to Class 5 = Very Unattractive Urban. The present work focuses on human parameters from the perspective of people with mobility handicaps. Public surveys were carried out for the necessary arrangements in coastal areas for accessibility of these people. Selected site (Antalya/Konyaalti Beach) is reviewed to bring some recommendations from the point of view of people with mobility handicaps. IV