The structure of national and subnational instıtutions in European Union candidate countries and EU implications' for regional policy
Avrupa Birliği'ne aday ülkelerin bölgesel politikadaki ulusal ve altulusal kurumsal yapıları ve Avrupa Birliği'nin bölgesel politikalarına etkisi
- Tez No: 153154
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP KAYASÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Bölgesel Politikalar, Aday Ülkeler, Kurumsal Yapılar, Yeni Bölgeselleşme, Finansal Araçlar, European Union, Regional Policies, Candidate Countries, Institutional Structures, New Regionalism, Financial Instruments
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Öz AVRUPA BIRLIGI'NE ADAY ÜLKELERİN BÖLGESEL POLİTİKADAKİ ULUSAL VE ALTULUSAL KURUMSAL YAPILARI VE AVRUPA BİRLİĞİ'NİN BÖLGESEL POLİTİKALARINA ETKİSİ Oğuzsoy, Cenk Mehmet Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Serap Kayasü Şubat 2004, 223 sayfa Avrupa Birliği şu anda onüç yeni ülkeyi kapsayan çok büyük genişleme süreçleri ile karşı karşıyadır. AB'nin üye devletlerinden farklı olarak, bu aday ülkeler önemli sosyo ekonomik problemlere katlanmaktadırlar ve bölgesel politikalarını, idarelerini ve kurumlarım düzeltme ihtiyacı ile karşı karşıyadırlar. Bu süreçte AB, Merkezi ve Doğu Avrupa Ülkelerinin bölgesel politikaları ve kurumsal yapılarının gelişimine aktif olarak müdahale etmektedir. Bu ülkelerden on ikisi (Bulgaristan, Çek Cumh., Kıbrıs, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovak Cumh. ve Slovenya) 2007 yılına kadar üye olacak iken, Türkiye henüz üyeliğini müzakereye başlamamıştır ve diğer aday ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça geri kalmış bir durumdadır. Bu bağlamda tez çalışması dört ana bölüme odaklanmaktadır: 1. AB Bölgesel Politikasının değişen sistemi, 2. 1989 yılı sonrası bölgesel politika alanında aday ülkelerin gerçekleştirdikleri uygulamalar, 3. Aday ülkelerin bölgesel politikadaki kurumsal yapılarının gelişimi ve 4. Türkiye bölgesel politikası ve kurumsal yapısının durumu. Temelde tez, AB'nin aday ülkeler için bölgesel politika ve kurumsal yapıda nasıl benzer bir sistem izlediğini araştırmakta ve Türkiye örneğine yönelik önemli çıktılar sağlamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STRUCTURE OF NATIONAL AND SUBNATIONAL INSTITUTONS IN EUROPEAN UNION CANDIDATE COUNTRIES AND EU IMPLICATIONS' FOR REGIONAL POLICY Oğuzsoy, Cenk Mehmet M.S., Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serap Kayasü February 2004, 223 pages The European Union is now facing with the enormous enlargement processes, which comprise thirteen new countries. Different from the European Union member states, these candidate countries are suffering significant socio-economic problems and have to face with the need for adjustment of their regional policies, administrations and institutions. In this process, the EU is intervening actively into the development of the Central and Eastern European Countries' regional policies and institutional structures. While twelve of these countries (Bulgaria, the Czech Republic, Cyprus, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Malta, Poland, Romania, the Slovak Republic and Slovenia) will be definitely the member states until the year of 2007, Turkey is not currently negotiating her membership and is highly backward status in comparison with the other candidate countries. In this context, the thesis study is composed of four main parts: 1. the changing system of the European Union regional policy, 2. the realized applications of the candidate countries in the field of regional policy after the year 1989, 3. the developments of the candidate countries' institutional structures on regional policy, and 4. the position of Turkish regional policy and institutional structure. Basically, the thesis investigates how the European Union is following a similar system for the candidate countries in the field of regional policy and institutional structure and tries to provide significant outputs in Turkish case.