Automatic target recognition in infrared imagery
Kızılötesi görüntülerde otomatik hedef tanıma
- Tez No: 153165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ALATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otomatik Hedef Tanıma, Ana Bileşen Çözümlemesi, Doğrusal Ayırtaç Çözümlemesi, Bağımsız Bileşen Çözümlemesi, Öğrenen Vektör Nicemlemesi vıı, Automatic Target Recognition (ATR), Principal Component Analysis (PCA), Linear Discriminant Analysis (LDA), Independent Component Analysis (ICA), Learning Vector Quantization (LVQ)
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz KIZILÖTESİ GÖRÜNTÜLERDE OTOMATİK HEDEF TANIMA Bayık, Tuba Makbule Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydın Alatan Eylül 2004, 66 Sayfa Yaklaşık 25 yıllık araştırma ve geliştirme tarihi olan kızılötesi görüntülerde otomatik hedef tanıma konusu, örüntü tanıma ve görüntü çözümleme alanlarının savunma sanayisindeki bir uygulama alanıdır. Otomatik Hedef Tanıma konusu, hala bu alanın ilgi çekici problemlerinden biridir. Bu tez, çarpıcı tanıma algoritmalarının otomatik hedef tanıma problemine uygulamalarını içerir ve konunun keşif çalışması olarak okunabilir. İncelenen algoritmalar, literatürde bu konuda başarılı sonuçlar verdikleri bildirilen çözüm yöntemleridir. Bu çalışmada Ana Bileşen Çözümlemesi, indirgenmiş uzayda Doğrusal Ayırtaç Çözümlemesi, Bağımsız Bileşen Çözümlemesi, en yakın ortalama sınıflayıcısı, K komşu sınıflayıcısı, en yakın komşu sınıflayıcısı ve Öğrenen Vektör Nicemlemesi algoritmaları gerçeklenmiş ve elde edilen sonuçların tanıma oranı açısından gösterdikleri performanslar sunulmuştur. Benzetimlerde özellik bulucu olarak Bağımsız Bileşen Çözümlemesi, sınıflayıcı olarak da Öğrenen Vektör Nicemlemesi metodunun 2 numaralı uzantısını kullanan dizge, en iyi sonuçları vermiştir. Bu vısonuçlar, verilerin yüksek dereceli korelasyonuna ve Öğrenen Vektör Nicemlemesi metodunun karar sınırlarını tanımlamadaki başarısına bağlıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOMATIC TARGET RECOGNITION IN INFRARED IMAGERY Bayık, Tuba Makbule M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydın Alatan September 2004, 66 Pages The task of automatically recognizing targets in IR imagery has a history of approximately 25 years of research and development. ATR is an application of pattern recognition and scene analysis in the field of defense industry and it is still one of the challenging problems. This thesis may be viewed as an exploratory study of ATR problem with encouraging recognition algorithms implemented in the area. The examined algorithms are among the solutions to the ATR problem, which are reported to have good performance in the literature. Throughout the study, PCA, subspace LDA, ICA, nearest mean classifier, K nearest neighbors classifier, nearest neighbor classifier, LVQ classifier are implemented and their performances are compared in the aspect of recognition rate. According to the simulation results, the system, which uses the ICA as the feature extractor and LVQ as the classifier, has the best performing results. The good performance of this system is due to the higher order statistics of the data and the success of LVQ in modifying the decision boundaries. IV