Probabilistic seismic hazard assessment for Eskişehir
Eskişehir için olasılığa dayalı sismik tehlike analizi
  1. Tez No: 153200
  2. Yazar: GENCE GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEDAT DOĞURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eskişehir, tehlike haritası, tehlike eğrisi, azalım ilişkisi, en büyük yer ivmesi. vıı, Eskişehir, hazard map, hazard curve, attenuation relationship, peak ground acceleration
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
öz ESKİŞEHİR İÇİN OLASILIĞA DAYALI SİSMİK TEHLİKE ANALİZİ Gence Genç Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Vedat Doyuran Eylül 2004, 154 sayfa Bu çalışmanın amacı Eskişehir için değişik zemin sınıflarında, %10 aşılma olasılığı için, 50 ve 100 yıllık sürelerde 'En Büyük Yer ivmeleri'ni' içeren olasılığa dayalı tehlike haritalarının geliştirilmiştir. Coğrafi Bilgi Sistemleri ortamında çalışma alanı için deprem ve neotektonik verileri derlenerek bir sismotektonik harita hazırlanmıştır. Sismik kaynaklar geometrik olarak altı alan kaynak şeklinde tanımlanmış, sıkça kullanılan bir tekrarlanma ilişkisi ve maksimum büyüklük değeri ile karakterize edilmiştir. Bir tanesi tamamen Türkiye'deki deprem kayıtlarından geliştirilmiş olan, dört adet azalım ilişkisi seçilmiştir. SEISRISK yazılımı kullanılarak bir sismik tehlike modeli oluşturulmasının ardından, kaya ve toprak zeminlerde, %10 aşılma olasılığı için 50 ve 100 yıllık sürelerde, seçilen azalım ilişkilerine dayanarak, olasılığa dayalı sismik tehlike eğrileri ve haritaları oluşturulmuştur. Kaya zeminlerde, en yüksek tehlike seviyeleri Abrahamson ve Silva'nın (1997) önerdiği azalım ilişkisine dayanarak hesaplanırken, en düşük seviyeler Boore vd.'nin (1997) önerdiği azalım vıilişkisiyle hesaplanmıştır. Diğer taraftan, toprak zeminlerde en yüksek tehlike seviyeleri Ambraseys vd.'nin (1996) önerdiği azalım ilişkisiyle, en düşük seviyelerse Boore vd.'nin (1997) önerdiği azalım ilişkisiyle hesaplanmıştır. Eskişehir için, şehrin büyük bir kısmının alüvyon zeminler üzerinde konuşlandığı dikkate alındığında, 50 ve 100 yıllık sürelerde %10 aşılma olasılığına sahip, Boore et al. 'in (1 997) önerdiği azalım ilişkisi kullanmak suretiyle hesaplanan en büyük yer ivmesi değerleri uygulanabilir bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROBABILISTIC SEISMIC HAZARD ASSESSMENT FOR ESKİŞEHİR Gence Genç M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Vedat Doyuran September 2004, 154 pages The purpose of this study is to develop probabilistic hazard maps for Eskişehir including 'Peak Ground Acceleration' values for 1 0% probability of exceedance in 50-year and 100-year periods at different site classes. A seismotectonic map has been prepared in the Geographical Information Systems environment by compiling instrumental seismicity and neotectonic data for the study area. The seismic sources have been defined spatially in six areal zones, characterized by a commonly used recurrence law and a maximum magnitude value. Four attenuation relationships have been selected being one of them totaly developed from the strong-motion records of Turkey. After the implementation of a seismic hazard model by using SEISRISK software, the probabilistic seismic hazard curves and maps were developed based on the selected attenuation relationships, at 'rock' and 'soil' sites, with a probability of exceedance of 10% in 50-year and 100-year periods. At rock sites the highest levels of hazard were calculated based on the predictive relationship IVof Abrahamson and Silva (1996), whereas the lowest ones based on the one of Boore et al. (1996). On the other hand the highest hazard levels were determined at soil sites based on the attenuation relationship of Ambraseys et al. (1996), whereas the lowest ones based on the one of Boore et al. (1997). For Eskişehir, the peak ground acceleration values calculated based on attenuation relationship by Boore et al. (1 997) were found to be applicable for 1 0% probability of exceedance in 50 and 1 00 years, taking into consideration the fact that a considerable portion of the city is founded over alluviums.