The effects of multiple intelligences based instruction on sixth graders' science achievement and attitudes towars science
Çoklu zeka temelli öğretimin altıncı sınıf öğrencilerinin fen başarısına ve fen tutumlarına etkisi
- Tez No: 153199
- Danışmanlar: DR. MEHMET SANCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Fen Eğitimi, Fene Karşı Tutum. vı, Multiple Intelligences Theory, Science Education, Attitude Towards Science. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz ÇOKLU ZEKA TEMELLİ ÖĞRETİMİN ALTINCI SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FEN BAŞARISINA VE FEN TUTUMLARINA ETKİSİ Akbaş, Aydın Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Mehmet Sancar Ocak 2004, 129 sayfa Bu çalışmanın amacı, çoklu zeka temelli öğretimin altıncı sınıf öğrencilerinin fen başarısına ve fene karşı olan tutumlarma olan etkisini araştırmaktır. Çalışma deneysel olup; 2002 - 2003 öğretim yılının H döneminde ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Ankara İlköğretim Okulu E. Kademe 6. sınıf öğrencileri ile 3 hafta boyunca yürütülmüştür. Rastgele seçilen bir sınıf deneysel grup olarak anılmış ve çoklu zeka temelli öğretim metodu ile ders görmüş, rastgele seçilen bir başka sınıfta kontrol grup olarak anılmış ve geleneksel öğretim metodu ile ders görmüştür. Toplam olarak 50 öğrencinin verdikleri cevaplar analizlerde kullamlmıştır. Her ikigruba aynı öğretmen ders vermiştir. Öğretmen, seminerlerde önceden aldığı eğitimlerden dolayı çoklu zeka temelli öğretim metoduna dayalı dersleri uygulamakta yeterlidir. Araştırmada, Fen Bilgisi Başarı Testi ve Fen Bilgisi Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca grupların öğretmeni ile birebir görüşme yapılmıştır. Pilot çalışma Niğde Atatürk İlköğretim Okulu II. Kademe 57 6. sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Pilot çalışma sonuçlarına göre, Fen Bilgisi Başarı Testindeki bazı sorular kısmen değiştirilmiştir. Fen Bilgisi Basan Testi ve Fen Bilgisi Tutum Ölçeği her iki gruba farklı öğretimin etkisini karşılaştırmak için, ön-test ve 3 haftalık bir öğretim sonunda da son-test olarak uygulanmıştır. Son-testlerden elde edilen veriler ortak değişkenli çok yönlü varyans (MANCOVA) istatistiksel tekniği kullanılarak analiz edilmiştir, istatistiksel sonuçlar, çoklu zeka temelli öğretimin öğrencilerin fen başarılan açısından geleneksel öğretim metoduna göre daha etkili olduğunu göstermiştir. Fakat sonuçlar fen tutumlan açısından deney ve kontrol grupalan arasında anlamlı bir fark olmadığım göstermiştir. Öte yandan, ders öğretmeninin Çoklu Zeka Kuramı'nın fen derslerinde uygulanması ile ilgili olumlu düşünce ve görüşlere sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF MULTIPLE INTELLIGENCES BASED INSTRUCTION ON SIXTH GRADERS' SCIENCE ACfflEVEMENT AND ATTITUDES TOWARD SCIENCE Akbaş, Aydın M.Sc, Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Dr. Mehmet Sancar January 2004, 129 pages The purpose of the study was to investigate the effects of multiple intelligences based instruction on sixth grade students' science achievement, and attitudes towards science. This experimental research was conducted in the 2nd term of 2002 - 2003 educational year with sixth graders in METU Ankara College Primary School, and lasted for three weeks. A randomly chosen class was assigned to the experimental group and instructed by Multiple Intelligences Science Instruction, and the other randomly chosen class was assigned to the control group and instructed by Traditionally Designed Science Instruction. A total 50 students' scores were used iiifor the analyses. Two classes were instructed with the same teacher. The background of the teacher was sufficient to apply multiple intelligences teaching strategies from the seminars that the teacher had been participated. The measuring tools were Science Achievement Test and Science Attitude Scale. Also an interview were made with the teacher of the groups. The pilot study was conducted with 57 sixth grade students in Atatürk Primary School in Niğde. According to the results of the pilot study, some questions were revised in Science Achievement Test. Science Achievement Test and Science Attitude Scale were administered twice as pretest before the treatment and as posttest after the treatment to both groups to assess and compare the effectiveness of two different types of instruction utilized in science teaching. The data obtained from the posttests were analyzed by statistical techniques of multivariate analyses of co variance (MANCOVA). Results of the statistical analyses indicated that multiple intelligences science instruction was more effective than traditionally designed science instruction with respect to science achievement. However, the statistical analysees failed to show any significant differences between the experimental and control group's attitudes towards science. The teacher of the groups had positive views and opinions about the implementation of the theory.